Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

woensdag 23 februari 2011

9 - THEOFÁNIS DE KRETENZER (Boek) 1

In de jaren dertig en veertig van de zestiende eeuw maakte mijn favoriete ikoonschilder Theofánis de Kretenzer op de Agion Oros prachtige ikonen en muurschilderingen. Hij begon zijn bekende werk echter in de jaren twintig in het Heilige Metéoraklooster Agios Nikólaos Anapafsás. Dit boek over Theofánis is niet in het Nederlands geschreven, maar toch wil ik het met plezier onder de aandacht brengen.

Het boek bevat vele foto's van de muurschilderingen in het katholikon van het klooster en een begeleidende tekst in het Grieks en het Engels. In de tekst boven de kerkdeur staat de naam van Theofánis (rechter benedenhoek)

Ter illustratie laat ik hieronder een paar afbeeldingen zien. Het boek is in 2010 uitgegeven door   uitgeverij Stamoulis in Athene.


 


De Ontslaping van de Heilige Efraím de Syriër
  
                                               

                                                                                          
      


Op de muurschildering van links naar rechts: de Heilige Aléxios, de man Gods, de Heilige Pachómios en een engel van de Heer, en de Heilige Eufrósinos de kok.

Loading...