Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

maandag 18 juli 2011

41 - HET HEILIG KLOOSTER STAVRONIKITA/Ι.Μ. ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ

                                                                        Augustus 2010

vrijdag 15 juli 2011

40 - CONFERENTIE OVER AGION OROS/ATHOS IN SALZBURG

Afgelopen weekend (9/10 juli) werd in Salzburg (Oostenrijk) een conferentie gehouden over de toekomst van de Heilige Berg Athos en zijn bijdrage aan de intellectuele traditie van Europa. Meer dan honderd belangrijke vertegenwoordigers van de Orthodoxe Kerk, Europese intellectuelen en vrienden van Athos uit diverse landen uit de hele wereld woonden de conferentie bij.

Onder de deelnemers waren Vladimir Jakoenin, president van de Russische Spoorwegen en oprichter van het 'World Public Forum-Dialogue of Civilizations'-, Jan Figel, minister van transport en leider van de Christelijk Demokratische Partij in Slowakije, en de abt van het Heilig Klooster Vatopedíou, Efraím (Vasílis Koutsou).

Alle deelnemers benadrukten de rol van de Heilige Berg Athos als spiritueel en historisch centrum van het Orthodoxe Christendom; tegelijkertijd onderstreepten ze het belang van de Orthodoxe spiritualiteit in de huidige samenleving.

De belangrijke uitkomst van de conferentie was het akkoord over een Europees initiatief gericht op het versterken van de samenwerking tussen de Orthodoxe Kerk, organisaties en wetenschappers met als doel het ondersteunen van de twintig kloosters op de Heilige Berg Athos. 

Eveneens belangrijk was de beslissing voor het houden van dergelijke jaarlijkse conferenties in het kader van dit initiatief en het bevorderen van specifieke programma's voor onderzoek en studie van de schatten van de bibliotheken van de kloosters van de Heilige Berg Athos. 

Als onderdeel van hun deelname aan de conferentie in Salzburg hebben de abt van het Heilig Klooster Vatopedíou en monniken van andere kloosters van de Heilige Berg Athosallemaal samen de Goddelijke Liturgie gevierd in de Grieks-orthodoxe kathedraal van de Heilige Drie-eenheid in de historische wijk van de Grieken in Wenen.



zondag 10 juli 2011

39 - ΓΙAΝΝΗΣ-ΚΕΛΛΙOΤHΣ/GIANNIS-KELLIOTIS EN DE AGION OROS

In deze blog wil ik graag eens wijzen op de activiteiten van mijn blogvriend Γιάννης (Giánnis) die in Griekenland dicht bij het (heilige) vuur zit. Hij staat ook bij mijn rijtje 'links'. Op de prachtige site Agion Oros, de reusachtige smaragd (Grieks: Άγιον Όρος, ο πελώριος σμάραγδος/Ágion Óros, o pelórios smáragdos) heeft hij als Kelliotis twee blogs.

Zijn blog Αγιορειτικές Μνήμες (Agioritikés Mnímes/Herinneringen mbt de Agion Oros) bevat, naast de historische en religieuze informatie, het meest recente nieuws en vele, vele afbeeldingen en foto's. Dit laatste maakt de blog voor iedere Athospelgrim, ook al leest hij geen Grieks, toch boeiend. 

De tweede blog richt zich speciaal op de kluizenaars en de monniken buiten de grote kloosters: Αγιορειτικά κελλιά και καλύβες (Agioritiká kelliá ke kalíves/Cellen en hutten op de Agion Oros).

Een onuitputtelijke en voortreffelijke bron
van informatie, voor mij onmisbaar, maar ook illustratief voor iedere Athosbelangstellende.

Giánnis is inmiddels ook op Facebook te volgen en op YouTube: