Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

vrijdag 10 augustus 2012

161 - BRAND OP DE AGION OROS (3)


De brand op de Agion Oros woedt nog steeds hevig. Inmiddels twee dagen en nachten. De situatie is moeilijk. Vanavond nam de wind weer toe en draaide ze voortdurend. Het dicht begroeide dennenbos brandt fel. De kloosters Zográfou, Chiliandáriou en Esfigménou liggen op korte afstand. Naar verluidt worden ze niet bedreigd. De natuurlijke schade in de getroffen streek is wel groot. Veel bos, wijngaarden, olijfbomen en bijenkorven zijn al verloren gegaan.

Minister-president Samarás heeft tot een grootscheepse mobilisatie van (leger)krachten opdracht gegeven om het vuur te bestrijden. 


Vanochtend kwam ook een legertje van 49 Servische brandweermannen hun Griekse collega's te hulp. Hun grootste zorg ging natuurlijk uit naar het Servische klooster Chiliandaríou, dat in 2004 zwaar werd getroffen door brand.

Ouranoúpoli wordt op het ogenblik volgens Ekathimeriní niet meer bedreigd. Toch zouden nu tientallen mensen geëvacueerd zijn.
Zie ook hier en agioritikesmnimes
Loading...