Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zaterdag 11 augustus 2012

162 - BRAND OP DE AGION OROS (4)

Nog steeds wordt met man en macht geprobeerd de grote brand, die sinds woensdag op de Agion Oros woedt, te blussen en verdere uitbreiding te voorkomen. De wind is daarbij een geduchte tegenstander. De inzet van leger en brandweer is, in opdracht van premier Samaras, gigantisch. Zo worden onder meer meer dan 300 soldaten, veertien vliegtuigen, twee helikopters en 40 vrachtwagens ingezet. Maar ook brandweerlieden van het vasteland en uit Servië, en vele vrijwilligers bestrijden het vuur.


Vandaag werd gemeld, dat ook Bulgaarse brandweerlieden, achttien man sterk met drie wagens, meehelpen I.M. Zográfou te beschermen en dat Rusland brandblusvliegtuigen stuurt. (www.seleo.gr)


Men probeert de vuurzee tussen Giovánitsa en Próto Neró (Grieks: Γιοβάνιτσα en Πρώτο Νερό) in te sluiten, maar die beweegt zich in de richting van I.M. Chiliandaríou, zonder dat het klooster nu direct gevaar loopt. Op bijgaand kaartje is te zien dat de frontlijn van het vuur (in rood) op ongeveer anderhalve kilometer afstand loopt.Deze foto's zijn uit de omgeving van het klooster en door het klooster op haar site www.hilandar.org gezet: druk hier

Gisteravond (vrijdagavond) bracht de minister van Makedonía en Thrákia, Th. Karáoglou, een bezoek aan I.M. Chiliandaríou; hij had een lang gesprek met de abt, archimandriet Methódios.

Het vuur bij Ouranoúpoli is nu onder controle, maar honderden hectare bos zijn verwoest, aan beide zijden van de grens.


Loading...