Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zondag 12 augustus 2012

164 - GEEN BRAND (MEER) OP DE AGION OROS

Het is nu zondagochtend 08.00 uur en het weerkaartje voor de Agion Oros geeft regen! Nooit is die hier zo welkom geweest, denk ik. De wolkbreuk van gisteravond/vannacht is de redding voor de regio geweest. Ook op de moeilijk bereikbare plekken zijn de vuurhaarden geblust, naar het schijnt.
Positieve aanwijzing hiervoor is, dat de blusvliegtuigen geen water meer gooien en dat nu alleen op de grond controlerend wordt gewerkt op de plekken waar het rookt en bij de laatste smeulende resten.

Protopresbiter Nikólaos (Kerk Profítis Ilías, Thessaloníki) bevestigde het bericht over de hevige regenval: Hij meldde dat vanochtend om 05.15 uur de regen nog steeds met bakken uit de hemel kwam. Monniken van I.M. Konstamonítou bevestigden de aangename wending die de feiten genomen hadden, met hulp van de Panagía.

Twee gebeurtenissen moet ik zeker vermelden. Ze vonden plaats vroeg in de namiddag voordat de wolkbreuk losbarstte, terwijl er geen wolkje aan de lucht was te zien boven de Heilige Berg.

Monniken van I.M. Zográfou, die ook werden bedreigd door het vuur hielden een litanie naar I.M. Chiliandaríou. En de monniken van dit klooster hielden een litanie rond hun klooster langs de verdedigingslinie. Bij zich droegen ze een deel van het Heilig Kruis en een kopie van de wonderdoende Panagía Tricheroúsa-ikoon.

Ook de ikoon van de Panagía tis Thlípsis (Grieks: Παναγία της Θλίψης) droegen ze mee. Deze werd als bij wonder onbeschadigd teruggevonden in de as van de grote brand van 2004.
Beelden vanaf de boot (9 augustus), toen het vuur nog woedde:Wie meer beelden wil zien, kijkt op YouTube onder φωτιά Αγιον Ορος, πυρκαγιά Αγιον Ορος,
φωτιά Ουρανούπολη, fire Athos
Bron: Firefighters
Loading...