Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

donderdag 23 februari 2012

110 - VAN I.M. CHILIANDARIOU NAAR I.M. ESFIGMENOU (FOTO'S)





                                                                          (Juli 2011)

zaterdag 18 februari 2012

109 - PELGRIMSTOCHT IN FEBRUARI NAAR DE AGION OROS

Zeven Griekse vrienden bezochten de Heilige Berg in bijzondere weersomstandigheden. Eerst de trailer:








Bron: Enxoro.gr

woensdag 8 februari 2012

108 - I.M. GRIGORIOU: NOG MEER SNEEUW

Op de Agion Oros sneeuwt het nog steeds. Een dik pak ligt inmiddels op verschillende kloosters, zoals hier op I.M. Grígoriou, zo tonen de vrienden van Moni Grigoríou. De foto's zijn van vandaag.


zaterdag 4 februari 2012

107 - AGION OROS WIJNGAARDEN - TSANTALI WIJNEN

De wijn van de Agion Oros was en is beroemd. Maar sinds het begin van de vorige eeuw raakten de wijngaarden in verval als gevolg van de zeer schadelijke druifluis Filloxera en een tekort aan arbeidskrachten. Deze sombere periode tot in de jaren zeventig.
Toen, in 1971, zocht Evángelos Tsántalis midden in een storm een schuilplaats bij de monniken in het gebied van Chromítsa. Daar zag hij een wijngaard die de monniken niet meer verzorgden. Hij bood zijn hulp aan bij het verzorgen van de unieke wijngaard, op voorwaarde dat ze hem toestonden ook wijn voor zichzelf te maken. De monniken stemden in met deze historische stap, en zo kwam de Agion Oros wijn naar de 'wereld'.  Zie hier een reclamespot:


Tsantali wines - Mount Athos vineyards from Vital Productions on Vimeo.

Bron: Tsántali/Τσάνταλη 

woensdag 1 februari 2012

104 - WINTER: DICHTE SNEEUWVAL OP DE AGION OROS

Sedert vanochtend sneeuwt het op het hele Athosschiereiland, zo meldt Agioritikés Mnimés. Dichte sneeuw was er boven de driehonderd meter en die veroorzaakte problemen voor het 'verkeer'. En later op de dag bedekte hij zelfs de haven van Dáfni!
De ferryboot en de snelboten maakten hun vaart nog volgens schema.


Update 2 februari: Dáfni
De weinige inwoners van Dáfni maken unieke momenten mee. De onophoudelijke sneeuwval sinds gisteren bedekt zelfs het haventje. En dat is al in jaren niet meer voorgekomen. Tot nu toe wordt de dienstregeling van het vervoer over zee nog volgens  schema uitgevoerd, maar het verplaatsen van van de pelgrims op de Heilige Berg is problematisch. De wegen van en naar Dáfni zijn bedekt met een dik pak sneeuw.


Dank/Ευχαριστώ τον Niko, τον Giorgo και τον Kelioti