Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zaterdag 27 oktober 2012

183 - HISTORICUS KEES KLOK EN DE AGION OROS

Dichter, vertaler van poëzie en historicus Kees Klok (Dordrecht, 1951) heeft een weblog dat zijn naam draagt en waarin hij boeiend over zijn passies schrijft. Hij is een erkend Griekenlanddeskundige

Onlangs publiceerde hij zijn Literair Dagboek Athos 2008, deel een en twee op zijn blog. Zijn ervaringen van zijn reis naar en zijn kijk op de Heilige Berg zijn niet erg positief. Op mijn vraag aan hem waarom hij (toch) naar Athos wil en gaat, als hij zo'n negatieve kijk op de orthodoxie heeft, antwoordde hij, dat het voor een historicus natuurlijk buitengewoon interessant is om eens in die wereld rond te kijken.

Aanvulling:
Als reactie op het bovenstaande laat de schrijver mij weten, dat zijn ervaring niet negatief is, in tegendeel: Gastvrije ontvangst, mooi onderkomen, monnik die zijn best deed het ons naar de zin te maken, ontmoeting met de abt en Zambiaanse bisschop, wandelingen door een ongelofelijk mooi landschap, maar ik beschrijf een en ander wel vanuit mijn visie als vrijdenker. Bovendien moet het een literair verhaal zijn (literair dagboek), waarbij de letterlijke waarheid onderschikt is aan het literair effect. Dat kleurt een en ander, uiteraard.

Hij schrijft:

Zaterdag, 9 augustus 2008:
Thessaloniki
Athos was een bizarre ervaring. Toen ik er voor het eerst naartoe ging, met Kostas K. en Dimos M., sprak ik nauwelijks Grieks. Nu kon ik vlot met de monniken converseren. Dat was verhelderend. Op Athos ga je vijftienhonderd jaar terug in de tijd, naar die van de kerkvaders. De geloofsopvatting daar is nog onveranderd dezelfde als in de tijd van de dendrieten en pilaarheiligen. Alles is heel eenvoudig in de wereld van deze vroeg-middeleeuwse fundamentalisten: alles wat de bijbel en de kerkvaders beweren is de door God gegeven waarheid. De orthodoxe kerk is de enige ware, dat spreekt, en wie verstandelijk redeneert is geen goed christen, want de rede is een instrument van de duivel. Daar geloven ze heel stellig in, in God, de duivel, de hemel, de hel, de Maagd en die hele Efteling vol heiligen. Zolang ze op dat bergachtige, soms wondermooie schiereiland zitten, kunnen ze weinig kwaad, lijkt het, maar hun invloed reikt heel wat verder. Via naïeve, voor religieuze bangmakerij gevoelige mensen, zoals wijlen mijn schoonmoeder, bijvoorbeeld. Via hun uitgebreide economische belangen en door het ontbreken van enigerlei scheiding tussen kerk en staat. Ik was drie en een halve dag terug in de Juliaanse kalender en de moderniteit van de zesde eeuw.
Maandagavond rond zeven uur werd ik opgehaald door Kostas om naar de villa in Nikíti te gaan. Vervelend dat ik in de loop van de dag dezelfde buikpijn kreeg als twee weken geleden. Nu na het drinken van een halve liter chocolademelk. Weer krampen en veel gas. Voelde mij ook wat gammel. Kostas meent dat zijn gasten recht hebben op een barbecue met enorme lappen vlees. Ik vind dat ongeveer het ergste dat je iemand kunt aandoen, maar je bent gast en je wil geen spelbreker zijn. Toch kon ik maar weinig eten. Wel flink rode wijn ingenomen, dat is goed voor de darmen. Met Vassiliki, die er vermoeid uitzag, over Stella gesproken. Ze mist haar beste vriendin. Ik heb naar de sterrenhemel gekeken en gedacht aan haar laatste gedicht. 'Vroeg' gaan slapen, tegen half twaalf, omdat we de andere ochtend tijdig wilden vertrekken. 

donderdag 25 oktober 2012

182 - GROTE PROCESSIE MET IKOON AXION ESTIN


Duizenden mensen hebben geduldig vele uren wachten er voor over om de wonderdoende ikoon van de Moeder Gods Áxion Estín te vereren. Zo was het de afgelopen tien dagen en zo zal de straat voor de kerk van de Heilige Dimítrios ongetwijfeld ook de komende week de aanblik van vele wachtende mensen blijven behouden.
 
 
Vandaag, donderdag, stond in het teken van de grote processie van de ikonen Áxion Estín en Ágios Dimítrios, van wie het feest 26 oktober, morgen, wordt gevierd. De processie vond plaats in het kader van het feest van de bevrijding (honderd jaar geleden) van Thessaloníki.







Naarmate de dag van haar vertrek naar de Agion Oros dichterbij komt lijkt het aantal pelgrims te groeien. Keliotis meldt vanavond dan ook dat het verblijf van de beroemde ikoon wordt verlengd van woensdag 31 oktober tot zaterdag 3 november, zodat zoveel mogelijk mensen de gelegenheid krijgen haar te begroeten.


 Bron: Agioritikó Víma

vrijdag 19 oktober 2012

181 - HAGEL OP I.KELLI MAROUDÁ, AGION OROS

Vriend Giánnis van agioreitikesmnimes heeft vaste banden met I. Kellí Maroudá/Ι. Κελλί Μαρουδά. Vandaar ontving hij de volgende beelden, voorboden van de winter, van de eerste hagelbui:



Dank/ευχαριστώ Γιάννη

donderdag 18 oktober 2012

180 - IKOON AXION ESTIN/ΑΧΙΟΝ ΕΣΤΙΝ


De grote belangstelling voor de ikoon Axion Estín leidt tot een onafgebroken stroom mensen in de kerk van Agios Dimítrios in Thessaloníki. Ze zoeken ook troost. Oudere mensen, maar ook opvallend veel jonge mensen. Vanaf het begin van de ochtend tot een uur na middernacht wachten ze geduldig op hun beurt. Mensen uit binnen- en buitenland, orthodoxen, maar ook niet orthodoxen, waaronder zelfs een groep kardinalen uit Italië.


Gisternacht was er een αγιορειτική αγρυπνία/agioritikí agripnía (nachtwake) in aanwezigheid van Athosmonniken:







Bron: agioritikesmnimes  veel pagina's tijdens deze dagen, ook met (verwijzingen naar) foto's!
          www agelioforos.gr
        orthodoxia-ellinismos
        www.amen.gr

maandag 15 oktober 2012

179 - IKOON AXION ESTIN/ΑΧΙΟΝ ΕΣΤΙΝ: GROTE BELANGSTELLING, LANG WACHTEN


Met duizenden stromen gelovigen samen in de Agios Dimítrioskerk in Thessaloníki om de wonderdoende ikoon Áxion Estín te zien en te vereren. Meer dan een uur geduldig wachten heeft men er voor over. Als je niet naar de Agion Oros kunt is het dan ook een unieke mogelijkheid die nog twee en een halve week duurt.



www.seleo.gr
www.amen.gr

zaterdag 13 oktober 2012

178 - IKOON ΑΧΙOΝ ΕΣΤΙΝ/AXION ESTIN NAAR THESSALONÍKI


De Makedonische hoofdstad Thessaloníki krijgt deze maand bijzonder bezoek. Vanaf vandaag, zaterdag 13 oktober, tot aan het einde van de maand zal de wonderdoende ikoon Áxion Estín in de kerk van Agios Dimítrios verblijven. Ze verliet daarom vandaag voor de vijfde keer de Heilige Berg Athos. De voorgaande keren was in de jaren 1963,1985, 1987 en 1999. Thessaloníki werd in 1985 voor de eerste keer met een bezoek vereerd.


                                       
Vertrek uit Dáfni
 
Aankomst in Thessaloníki
 
De heilige, zeer belangrijke, Moeder Godsikoon, kwam naar de stad ter gelegenheid van de viering van de honderdste verjaardag van de bevrijding (van het Osmaanse Rijk) van Thessaloníki, 1912-2012.

Kijk voor meer foto's hier: demotix

In onderstaande uitzending van ET 3 is de ontvangst van de ikoon op deze grote dag voor Thessaloníki en geheel Noord-Griekenland, aldus de omroeper, te volgen: 
 









www.romfea.gr
www.monastiriaka.gr

vrijdag 12 oktober 2012

177 - ONDERWEG TUSSEN I.M KARAKALLOU EN I.M. IVIRON

De weg van I.M. Karakállou naar I.M. Ivíron is jammer genoeg een drómos geworden, een weg geschikt dus voor auto's. Eén of twee stroken monopátia zijn er nog slechts.
Gedurende mijn wandeling van ongeveer twee uur kwam ik eerst langs de tuinen en een recent ingewijd kerkje van I.M. Karakállou. Tijdens mijn wandeling met vader Pachómios kon ik het kerkje helaas niet bezoeken (de deur was op slot), maar de monnik vertelde mij dat de inwijding wel indruk op hem had gemaakt: zo vaak maak je een dergelijk feest niet mee.
 
Na zo'n kwartier lopen kwam ik bij een wegsplitsing een verwijsbord naar de I.K. Agíou Dimitríou tegen. Deze kellí behoort tot I.M. Filothéou. Een bijzonder verwijsbord is het wel, eigenlijk ook een soort reclamebord. De monniken verkopen namelijk wijn, rakí ouzo, honing, wierook, handgemaakte producten en houtskool.
 
Onder het 'reclamebord' hangt een bord met een tekst die de pelgrim aan het denken moet zetten: De klacht van Jesus Christus.
Er staat: Jullie noemen me Heer, maar jullie gehoorzamen me niet, jullie noemen me Licht, maar jullie zien me niet, jullie noemen me Weg, maar jullie volgen me niet, jullie noemen me Leven, maar jullie verlangen er niet naar, jullie noemen me Wijsheid, maar jullie vragen me niet om raad, jullie noemen me Almachtig, maar jullie vrezen me niet, jullie noemen me Rechtvaardig, maar jullie vertrouwen niet op mij, jullie noemen me Vader, maar jullie zijn mijn kinderen niet, jullie noemen me Redder, maar jullie willen jullie redding niet.
 
 
Drie kwartier later was ik bij de arsanás van I.M. Filothéou. Ook Milopótamos kwam verderop reeds in zicht.
 
 

woensdag 3 oktober 2012

176 - H ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ/HET HEILIGE KLOOSTER KARAKALLOU (3)

I.M. Karakállou is best wel een 'streng' klooster, zo heb ik mij laten vertellen. Het complex ziet er goed uit, de tuinen liggen er mooi bij. En mijn ontvangst was vriendelijk. In dit klooster woont dus sedert één jaar vader Pachómios. Na het avondmaal bracht ik met hem de avond wandelend en pratend door. Vader Pachómios is een vriendelijke man, met een luisterend oor. En verstandige gedachten.
Hij is geboren in Den Haag en hij heeft het nu prima naar zijn zin in dit orthodoxe klooster in Griekenland, waar hij terecht kwam na eerst enige jaren in Westeuropa (Nederland, Frankrijk) monnik te zijn geweest. Hij heeft zich goed aan het Grieks-orthodoxe bestaan aangepast. Eén van de speerpunten is daarbij het leren van de Griekse taal, gewoon, omdat Grieks de voertaal in het klooster is. Ook al zijn er monniken van verschillende nationaliteiten.
Op de ochtend van mijn vertrek had vader Pachómios samen met een medebroeder werk te verrichten in de 'groenvoorziening': zijn werkgroep was de 'δέντρα' (Grieks: déndra/ bomen), olijfbomen dus. Op de foto staat hij in zijn werkkleding.
                                                                Ingang katholikon
Na de ochtendliturgie, het ontbijt met de monniken en mijn ontmoeting met vader Pachómios, was het (helaas) alweer tijd om mijn tocht verder te zetten.