Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zaterdag 16 maart 2013

222 - ARCHIMANDRIET METHODIOS EN DE TENT VAN NAPOLEON

In AgioritikóVíma geeft archimandriet Methódios een reactie op alle commotie die is ontstaan naar aanleiding van zijn voorstel om de 'Tent van Napoleon' aan Frankrijk te verkopen. Onder de kop 'Oudvader Methódios: we doen geen kostbaarheden in de uitverkoop, maar staan ze af om de lasten van het volk te verlichten' publiceert journalist Giórgos Theocháris het volgende antwoord (weergave Vasílis):

Ik kan het niet aanzien, dat onze broeders zelfmoord plegen en voedsel zoeken in vuilnisbakken, en dat wij hier werkeloos zitten. Dus willen we aan Frankrijk een erfstuk van onschatbare waarde afstaan om de schuld van Griekenland te verminderen, verklaarde het hoofd van de oude broederschap van I.M. Esfigménou van Ágion Óros, dat als schismatieke-oudvader wordt gekarakteriseerd, aan Agioritikó Víma.

Als de Franse regering het wil, zijn wij bereid, in overleg met de Griekse staat en de Ágion Óros, het kostbare historische stuk textiel, dat reeds 194 jaar in bezit van het klooster is, te geven, zodat ook wij bijdragen aan het bestrijden van de ongekende krisis. Dit is de Griekse regering meegedeeld, stelde hij.

Op de vraag naar de zogenoemde 'uitverkoop' van kostbaarheden, benadrukte de Athosmonnik, dat dat waar zou zijn, als ik en onze broeder-monniken het geld van de waarde ervan inden, maar wij willen niet één euro ervan.

Zeker, dat beweert abt Methódios, maar het proces is niet zo eenvoudig. Enerzijds, omdat de Heilige Gemeenschap van de Ágion Óros, naar het schijnt, niet zal instemmen met een dergelijk voorstel, anderzijds omdat het Charter de verkoop van kostbaarheden niet toestaat.

Zie ook: 221 - I.M. Esfigménou en de tent van Napoleon

Loading...