Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

maandag 25 maart 2013

229 - De HEILIGE BERG ATHOS IN HET CENTRUM VAN EUROPA

In de centrale hal van het Europese Parlement is vanaf maandag 25 maart 2013 een tentoonstelling te zien gewijd aan de Heilige Berg Athos. Het is een initiatief van de vice-voorzitter van het Europese Parlement Anni Podimata. 

De tentoonstelling toont tientallen schilderijen van landschappen en kloosters van de Ágion Óros van de hand van kunstenaar en architect professor Efthímios Varlámis. De schilderijen worden gecombineerd met constructies en muziek die de sfeer verhoogt.

Deze pluriforme uitvoering belooft de bezoekers een unieke visuele en mentale reis door het monastieke leven van Athos' heilige gemeenschap.

Volgens Varlámis spreekt de Berg Athos tot onze ziel. Hij leert ons soberheid en nederigheid, dankbaarheid en verering, en vooral, het belangrijkste, hij helpt ons boven het kwade te staan. Iedere Griek (orthodox, V), zo meent hij, draagt in zijn hart zijn eigen persoonlijke Berg Athos die ons verenigt en die helpt de belangrijkste waarden vast te houden die de mensheid tot de Waarheid leiden.

De tentoonstelling was eerder in Oostenrijk en Griekenland te zien. Meer afbeeldingen druk hier


Voor een korte impressie van de tentoonstelling, zie EuroparITV, vanaf 1.27 min:

 


 Bron: Greek Reporter                                                            
Loading...