Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zondag 9 juni 2013

254 - TWEE BIJZONDERE MOMENTEN TIJDENS HET BEZOEK VAN PATRIARCH KÍRILLOS VAN MOSKOU AAN ATHOS


Patriarch Kírillos heeft een druk programma afgewerkt. Hij bezocht een groot aantal kloosters en skíten. Overal waren er feestelijke ontvangsten en kerkelijke plechtigheden, vergelijkbaar met de beelden uit I.M. Ivíron, druk hier

Voor wie hiervan meer wil zien zijn er vele foto's beschikbaar.
Zie de foto's van monnik Theológos: Athos Mount, de site van de Russian Orthodox Church (met verdere verwijzingen), de site van Amen (met verdere verwijzingen), Pemptousía, en film(nieuws)beelden, zie blog 255.

Twee momenten vind ik bijzonder: 



Bij het bezoek aan Kariés leidde Epistátis Ierónimos (van Símonos Pétras) de Patriarch rond in het skevofilákio (schatkamer)-museum van de Ierá Kinótita en toonde de Trágos (Τράγος), het eerste reglement van de monnikenstaat (972), geschreven op perkament gemaakt van bokkenhuid (trágos). Deze 'grondwet' komt niet zo vaak in de publiciteit.

En tijdens de trápeza in I.M. Megístis Lávras is te zien dat de Patriarch zich tevreden toont met de maaltijd die (kook)monnik Epifánios heeft bereid. Vader Epifánios woont in het I. Káthisma Agíou Efstathíou (Grieks: Ιερό Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου), meer bekend als de kellí van Milopótamos. Hij is buiten de Heilige Berg ook bekend geworden door de publicatie van een boek met Agiorítische recepten, dat inmiddels in vele talen is vertaald. Bij Milopótamos wordt de bekende wijn geproduceerd.

Loading...