Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zondag 15 december 2013

303 - ATHOS: STRENG VERBODEN TOEGANG OVER LAND

De toegang tot de 'Agion 'Oros is niet eenvoudig. Administratief moet de pelgrim de nodige hobbels nemen en ter plaatse is alleen toegang toegestaan via een haven, dus per boot. Het schiereiland Athos bezoeken over land is streng verboden. Bij slecht vaarweer ontstaan daardoor flinke problemen. 

Deze week publiceerde de website van I.M. Chilandaríou een tekst van de Ierá Epistasía aangaande dit strenge verbod op het oversteken van de landgrens. Er staat: 

Het is verboden de grens van de 'Agion 'Oros over land over te steken.



                                                                                                                           (Foto's Vasílis)

Overeenkomstig het besluit van de Ierá Epistasía, de uitvoerende macht van Athos, is het volledig verboden de grenzen van de 'Agion 'Oros over land over te steken. De pelgrim komt en gaat naar de 'Agion 'Oros uitsluitend via transport over zee. Tijdens dagen dat vanwege slechte weersomstandigheden het schip niet kan varen, is er geen verkeer en kunt u niet via de landsgrens de 'Agion 'Oros binnengaan of verlaten.
De bezoekers die in een klooster zijn tijdens de dagen dat de schepen hen niet kunnen vervoeren, blijven in het klooster, totdat het verkeer over zee wordt hervat. Het is de bezoekers niet toegestaan de 'Agion 'Oros binnen te gaan en om hun bezoek te beëindigen moeten ze wachten op de hervatting van het verkeer over zee. 
Hoewel er tot op heden beperkingen zijn voor binnenkomst over land, is enige malen toestemming verleend in het geval van slechte weersomstandigheden en verstoring van rederijen. Vanaf nu en in het vervolg zal deze optie niet langer bestaan.


Athosbezoeker Wim Voogd fietste vanaf Ouranoúpoli langs de landgrens naar de oostkust: geen toegang. Een moderne betonnen muur loopt tot in zee. (Foto's Wim Voogd)










Op internet (Facebook) ontstond ook een discussie over het ontduiken van het verbod, ook door monniken, door heimelijk met bijvoorbeeld een jeep over de landgrens te rijden.