Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

woensdag 23 januari 2013

215 - THEOFANEIA IN I.M. IVIRON/IΒΗΡΩΝ: BEWEGENDE OLIELAMP (ΚΑΝΤΗΛΙ)



Noch het slechte weer, noch de wegblokkades, hebben verhinderd, dat pelgrims de Theofáneia op de Agion Oros, en speciaal in I.M. Ivíron, met de monniken hebben meegevierd. In deze ideale spirituele omgeving beleefden de monniken en de pelgrims, tijdens de Wijding van de wateren, zo schrijft Romféa, één van de vele wonderen van de Panagía.

In de hoofdkerk van het klooster begon de zilveren olielamp (Grieks: το καντήλι/to kandíli), die ongeveer 3,5 kilo weegt, te bewegen. Zie film hierboven. Volgens de traditie van het klooster is dat een vreugdevolle gebeurtenis. Geronda Máximos Ivirítis, die ook Proto-epistátis is, vertelt dat de lamp de wetten van de zwaartekracht tart en in drie richtingen beweegt.

Vader Máximos heeft ook archiefonderzoek naar de lamp gedaan. Hij vertelt, dat vier jaar geleden, tijdens de Theofáneia bij de zee, het houten kruis in het water verloren raakte door de sterke golven. De monniken waren er zeer bedroefd over. Maar een paar maanden later bracht een visser van het eiland Thásos het kruis terug naar klooster. Hij zei, dat hij tijdens het vissen een inktvis die het kruis vasthield had gevangen. En omdat de naam ΙΒΗΡΩΝ erop stond bracht hij het terug.

zaterdag 19 januari 2013

214 - AGION OROS ACTUEEL

Het bijwonen van de Waterwijding zal sommige pelgrims deze dag niet gemakkelijk zijn gevallen.  Boze inwoners van Ierissós en dorpen in de buurt blokkeren al sinds vrijdagochtend vroeg de weg van Thessaloníki naar Ouranoúpoli. Ter hoogte van Tripití is de weg geblokkeerd. Vanwege het slechte weer is het aantal pelgrims echter minder dan verwacht, zodat de spanningen minder snel opliepen. 

De bewoners protesteren tegen plannen van de regering en de maatschappij Grieks Goud om goud te delven in het ongerepte bos van het Kákkavosgebergte. Ook zijn ze bang voor vernietiging van hun natuurlijke (dorps)omgeving. (Zie voor achtergrond informatie Trouw: Griekse vergunningen gaan als warme broodjes, druk hier.)


Vandaag bleek evenwel, dat vooral de Agion Orosbezoekers werden tegengehouden. De demonstranten wilden een gesprek, maar weigerden de blokkade op te heffen. (Foto: 'Velen houden van goud, maar niemand van kanker') De blokkade had juist ook te maken met de ontdekking dat I.M. Ivíron van plan zou zijn haar bossen te verkopen aan aan ontwikkelingsmaatschappij in Skouriés.

Dank/ευχαριστώ Γιάννη: Agioritikés Mnimés

213 - DE THEOFÁNEIA, DE WATERWIJDING, OP DE AGION OROS

 De Doop/Η Βάπτιση (Theofánis de Kretenzer, I.M. Stavronikíta, 1546)

Vandaag, 19/6 januari, wordt op de Agion Oros het feest van de Theofáneia met de waterwijding gevierd. Het is het feest van het Licht (Τα Φώτα/ta Fóta) en de herdenking van de Doop van Jezus, door Ιωάννης ο Πρόδρομος/ Ioannis de Voorloper, in de Jordaan. Jezus openbaarde zich hier voor het eerst als de Zoon van God.

Onderstaande foto's zijn afkomstig van de Waterwijding vandaag in Esfigménou (nieuw). Deze broederschap plaatst op haar site snel foto's: 



















woensdag 16 januari 2013

212 - NIEUWJAAR/ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ IN KARIES, ATHOS

Net zoals bestuurders bij ons, zo houdt ook de regering van de Agion Oros een nieuwjaarsontvangst. De Heilige Administratie (Grieks: Ιερά Επιστασία/Jerá Epistasía) ontving daarom op 14/1 januari monniken in de hoofdstad Kariés. Eerst werd de Goddelijke Litourgía van de Heilig Vasíleios gevierd in de Protátonkerk en vervolgens sneedt Proto-epistátis archimandriet Máximos Ivirítis de (Agio)vasilópita, het traditionele nieuwjaarsgebak, aan.

In zijn toespraak deed de Proto-epistatis een beroep op de genade van Panagía Áxion Estín om kracht voor de gehele wereld en voor de Agioriten om standvastig te blijven in hun moeilijke strijd, want, zoals hij zei, zonder Haar genade en bescherming is het voor een monnik onmogelijk een millimeter verder te komen in zijn geestelijke strijd. 




Bron: Lavaron

zondag 13 januari 2013

211 - AGION OROS - PELGRIMSTOCHT NAAR HET KERSTFEEST

Dimítris Sotirópoulos van Hellas-Orthodxy maakte met zijn medewerkers de dagen voor het Kerstfeest (7 januari, oude kalender) een bijzondere pelgrimstocht naar de Tuin van de Moeder Gods. Hij bezocht de Heilige Kloosters Xenofóntos, Ivíron en Vatepedíou en sprak met verscheidene monniken, onder wie archimandriet Efrém, de abt van I. M. Vatopedíou.

De beelden van de boottocht en de kloosters zijn vooral te zien in het eerste half uur van deze Griekse film en ze zijn ook voor niet-Grieks sprekenden de moeite waard. De tweede helft bestaat uit gesprek en tot slot Kerstliederen gezongen door de vaders van I.M. Vatopedíou.

zaterdag 12 januari 2013

210 - GELUIDSFRAGMENT VAN OUDVADER PORFIRIOS



In het geluidsfragment horen we hoe Oudvader Porfírios (†1991) met weinig woorden treffend de 'chaotische' toestand (en de 
bedoeling ervan) beschrijft, waarin wij ook tegenwoordig, naar mijn gevoel, (min of meer) leven. De mensen in Griekenland zullen dat gevoel zeker sterker hebben. 
Géron (Grieks: Γέρων/Jèron) Porfírios zegt: ... 
'Misschien komt het echter zover, overeenkomstig Gods plan, komt het zover, dat de mensen een inzicht zullen krijgen om de chaos helemaal helder en helemaal levendig voor zich te zien. En dat ze zeggen: 'oh, we vervallen in chaos, we zijn verloren. Iedereen terug, iedereen terug, keer om, we zijn misleid'. En dat ze terugkeren op de weg van God, en dat het Orthodoxe geloof zal stralen. Dat vragen we en zo willen we dat de dingen, langzaam-langzaam, met de genade van God gebeuren. God werkt in het geheim. Hij wil de vrijheid van de mens niet aantasten. Hij brengt de dingen zo, en langzaam-langzaam, langzaam-langzaam, gaat de mens daarheen, waar hij moet zijn.'

Vertaling: Vasílis
Bron: http://ioannis-kapodistrias.blogspot.gr/2013/01/blog-post_5.html

vrijdag 11 januari 2013

209 - HEILIGE NIEUWE MARTELAAR GEDEON/ΑΓΙΟΣ ΓΕΔΕΩΝ ΚΑΡΑΚΑΛΛΗΝΟΣ

Vorige zomer bezocht ik het Heilige Klooster Karakállou, waar ook vader Pachómios woont. Met zijn medebroeders viert hij vannacht het feest  (agripnía) van de Heilige nieuwe martelaar Gedeón. Deze stierf als martelaar op 30 december 1818 in Tírnavo, Thessalië. Gedeón leefde 35 jaar in het klooster waar nog steeds zijn relikwieën worden vereerd.



Gedeón werd door de Turken vermoord toen hij weigerde zijn christelijk geloof te ontkennen. Zijn handen en voeten werden met een bijl afgehakt. Hij is de beschermheilige van Tírnavo en zijn feestdag is 30 december/12 januari.

maandag 7 januari 2013

208 - KERSTFEEST OP ATHOS


Gisteren hebben we, volgens de nieuwe kalender, het water gewijd en de Doop van Jezus in de rivier De Jordaan herdacht. Ook hier in Nederland, onder meer bij de Astense Aa (foto). Over de waterwijding zal ik over dertien dagen schrijven. 

De monniken op Athos stonden aan de vooravond van het Kerstfeest. In I.M. Símonos Pétras is het katholikon gewijd aan de Geboorte van onze Heer Jezus Christus en daar is het dus altijd extra feest.

Foto's van de agripnía van I.M. Esfigménou (nieuw), druk hier.

Vannacht/vandaag, Kerstdag, werd in alle kloosters vreugdevol het Geboortefeest gevierd, zoals hier in I.M. Vatopedíou. In aanwezigheid van honderden pelgrims duurde de nachtelijke viering van 21.00 uur tot 06.00 uur.




Archimandriet Efrém en een nieuwe monnik.
Bron: Romfea
      Foto Waterwijding Astense Aa: Thomas Bulthuis

woensdag 2 januari 2013

207 - OUDVADER PORFIRIOS KAFSOKALIVITIS

Eerder heb ik aandacht besteed aan het overlijden van Oudvader Porfírios (Blog 82). Ik heb toen melding gemaakt van een mooi boek over hem. In bijgaande EO-uitzending spreekt vader Josef Moes, naar aanleiding van dat boek, Geraakt door Gods liefde, over Oudvader Porfírios, over Athos, over monnikendom en Orthodox Christendom.
Vader Josef Moes is priester in de Orthodoxe parochie van de Heilige Nektarios in Eindhoven.
 
Luister hier (het programma begint na twee minuten, na het nieuwsbericht): Josef Moes en vader Porfírios
 
 

dinsdag 1 januari 2013

206 - DE HEILIGE VASILIOS DE GROTE/Ο ΆΓΙΟΣ ΒΑΣΊΛΕΙΟΣ Ο ΜΈΓΑΣ


1 januari: feest van Vasílios (Vasílis) van Kaisarea, ook de Heilige Basilios de Grote (Grieks: Άγιος Βασίλειος ο Μέγας) en Vader van het Oosterse Monastieke Leven genoemd. Kaisarea (Kappadokië), ca. 330-379. Heilige en kerkvader.





Een goed nieuwjaar 2013, met liefde en vrede/καλή χρονιά, με αγάπη και ειρήνη!
Χρόνια πολλά