Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

donderdag 17 april 2014

337- GROTE DONDERDAG/Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ


                                                                                      Het Laatste Avondmaal/Ό Δείπνος ΄Ο Μυστικός

Vandaag is het Grote Donderdag (Grieks: Μεγάλη Πέμπτη/Megáli Pémpti). We vieren de instelling van het Heilig Avondmaal (Grieks: Ό Μυστικός Δείπνος). Bij Johannes de Evangelist lezen we het verhaal. 
Op deze dag wordt het Mysterie (Sacrament) van de Grote Zalving (Grieks: Ευχέλαιον/Evchéleon) gevierd, waarbij er zeven lezingen met wonderverhalen van Jezus uit het H. Evangelie zijn, zeven Epistellezingen, zeven gebeden en zeven kaarsen. Met bij voorkeur zeven priesters.

Vorig jaar had ik het voorrecht deze bijzondere dag op de Agion Oros mee te mogen maken. Zoals ik als eens eerder heb geschreven, wijkt de (Byzantijnse) tijd zo'n vier uur af van de onze. Daardoor vond de 'Orthros (Metten) plaats van ongeveer drie uur tot half zes ('s ochtends). 
De ceremonie met de Zalving en de Basiliosliturgie duurde van negen uur tot half twee. Na de zegening van de olie, zalfde de priestermonnik ons, de aanwezigen, met de olie kruisgewijs op het voorhoofd, kin, beide wangen en de handen, bovenkant en handpalm. Het is een mooi ritueel.

In de kellí van de Heilige Johannes de Theoloog, in Kerasiá is het te zien en te horen:

Loading...