Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

maandag 28 april 2014

344 - OECUMENISCH PATRIARCH BARTHOLOMEOS BEZOEKT KLOOSTER IN DE PEEL


Oecumenisch Patriarch, Zijne Alheiligheid Bartholoméos, bracht vorige week, 23-27 april, een bezoek aan Nederland. Hij is het hoofd van de orthodoxe christenen en daarom zal ik ook hier aandacht besteden aan zijn bezoek, zijn bezoek met name aan het Heilig Klooster in de Peel.

De Patriarch, die bekend staat als de groene patriarch, was uitgenodigd door de Oud-Katholieke Kerk Nederland om een lezing te geven over het thema Geloof en milieu. Het grootste gedeelte van zijn programma had dan ook betrekking op duurzaamheid, de verantwoordelijkheid van de mens voor de schepping.

In het Heilig Klooster van de Geboorte van de Moeder Gods vierde hij de Vespers voor Thomaszondag mee, samen met de zusters, met ons, tientallen gelovigen, en vele geestelijken. De kleine kloosterkerk was stampvol en ook buiten zaten en stonden vele mensen. In zijn homilie stond nu meer het geloof centraal dan de duurzaamheid. Hij sprak over het Klooster als 'een stralende orthodoxe long en een permanente stille getuigenis'.  

Ook Geróntissa Maria hield een belangwekkende toespraak, die iedereen aandachtig aanhoorde.


Ontvangst van Patriarch Bartholoméos bij het Klooster in de Peel:

Foto's: Vasílis, Orthobel
Loading...