Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

dinsdag 12 augustus 2014

369 - FEEST VAN DE HEILIGE PANTELEIMON IN ROSSIKO

Drie dagen geleden, zaterdag 9 augustus/27 juli, werd in I.M. Agíou Panteleímonos (Rossikó) op feestelijke wijze en onder grote belangstelling het feest van de Heilige Panteleímon, de schutspatroon van het klooster, gevierd. Al dagen van te voren konden de, vooral Russische, pelgrims niet meer overnachten, de monniken waren druk met de voorbereiding van het feest. 

In I.S. Agías Annis ontmoette ik een week voor het feest, 's avonds na de esperinós, een Russische jongeman die op die dag naar de Athostop was gelopen. Hij had slechts een klein tasje met spullen bij zich en hij hoopte in I.M. Panteleímonos te kunnen overnachten. Hij had echter berichten gehoord, dat het niet mogelijk was. Aangezien het zijn enige optie was, ging hij toch een poging wagen, misschien dat de monniken voor een onverwachte eenling toch een uitzondering wilden maken. Ik weet niet helaas of het hem gelukt is. Op 6 augustus waren er in ieder geval wel veel pelgrims in het klooster (zie eerste twee foto's), maar of ze konden overnachten weet ik niet.

Bron: Roesski Afon
Foto's I.M. Panteleímonos: Vasílis
Loading...