Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zaterdag 28 juni 2014

361- BEZOEK AAN DRIE ATHOSKLOOSTERS


Onlangs zag mr. Jaques Jetten een lang gekoesterde wens in vervulling gaan: een bezoek aan de Heilige Berg Athos. Daags na thuiskomst publiceerde hij daarover de volgende, eerste, impressie: 
Een unieke ervaring rijker stapte ik vorige week van de veerboot in Ouranoupolis, die ons van Athos weer op Griekse bodem zette. Athos is een monnikenrepubliek in het noordoosten van Griekenland, gelegen op een streng afgesloten bergachtig schiereiland. Het gebied is 335,637 km² groot wordt officieel Heilige Berg genoemd. De berg Athos is 2030 m hoog en in de winter bedekt met sneeuw. Als Autonome Monastieke Staat van de Heilige Berg heeft Athos een zelfstandige status binnen Griekenland. Er wordt alleen rechtstreeks verantwoording afgelegd aan de patriarch van Konstantinopel (Istanboel). Alle bezoekers moeten beschikken over een speciaal vierdaags visum, dat via het Athos Consulaat in Thessaloniki kan worden aangevraagd en als diamonitirion voor 30 euro moet worden afgehaald in het Athosbureau in Ouranoupolis. Per dag worden 10 niet-orthodoxe bezoekers en ongeveer 100 orthodoxe pelgrims toegelaten. Vrouwen zijn absoluut taboe, die zijn al meer dan 1000 jaar niet welkom op Athos. De enige vrouw op Athos is de Heilige Maagd.

Wij hebben het visum een halfjaar geleden aangevraagd en als motief voor onze komst cultureel-wetenschappelijk onderzoek opgegeven. Ons gezelschap bestond uit een landschapsachitect, een architect, een filosoof-theoloog en zelf ging ik als historicus. Wij waren zo gelukkig om in drie kloosters als gast te mogen overnachten: Agiou Pavlou (Heilige Paulus), Dionysiou en Simonos Pétras. Het was nog een hele toer om dat te regelen, maar het logies was gratis. Er bevinden zich op Athos 20 kloosters en talloze kluizenaarsbehuizingen, sketes genoemd die soms steil tegen de berg zijn opgericht. Er zijn ongeveer 1800 monniken, die de dag doorbrengen in urenlange kerkdiensten en in arbeid, zoals werken op het land, schilderen van ikonen, onderhoud van de kloostergebouwen en studie van de kerkvaders.


woensdag 11 juni 2014

360 - WISSELING VAN DE WACHT: NIEUWE EPISTASIA OP KOMST

Zaterdag 14 juni 2014, 1 juni volgens de Oude Kalender, zal weer een nieuwe Heilige Epistasía aantreden. Naar de traditionele volgorde zal I.M. Dionisíou de Proto-epistátis leveren: Géronta Simeón Dionisiátis.

De epistátes zijn Géronta Efthímio (I.M. Zográfou), priester-monnik Kiríon (I.M. Panteleímonos) en Géronta Efrém (I.M. Konstamonítou).
Géronta Simeón zal in de Protátonkerk in Kariés de Staf van de Proto-epistátis of van de Panagía, overgedragen krijgen van de huidige Proto-epistátis Géronta Stéfanos (I.M. Chiliandaríou).

Bron: Agioritikovima

dinsdag 10 juni 2014

359 - DE UITVAART VAN GERONTAS GEORGIOS IN I.M. OSIOU GRIGORIOU

Vele monniken zijn gisteren naar het I.M. Osíou Grigoríou gekomen om afscheid te nemen van Archimandriet Geórgios. De oud-hegoúmenos van het klooster is op het kerkhof aldaar begraven.

Gérontas Geórgios is meer dan veertig jaar hegoúmenos van zijn klooster geweest. Hij was een van de vooraanstaandste persoonlijkheden van het moderne monnikendom (monachismos) op Athos.





                                              Eeuwige gedachtenis
Καλό Παράδεισο 



Bron: Amen.gr
        Romfea.gr
        Pemptousia.gr
Dank/Ευχαριστώ Γιάννη

zondag 8 juni 2014

358 - AGION OROS/ATHOS ACTUEEL: OUD-HEGOUMENOS GEORGIOS INGESLAPEN

Opnieuw is een bekende Athosmonnik overleden. Oud-hegoúmenos van I.M. Osíou Grigoríou, Archimandriet Geórgios (Kapsánis) is de derde in één week tijd. De uitvaartdienst is in de Metóchi van zijn klooster in Thessaloníki, Stavroúpoli. Maandagochtend wordt zijn lichaam overgebracht naar de Agion Oros, alwaar hij op het kerkhof van zijn klooster zal worden begraven. Archimandriet Geórgios had al lange tijd last van een zwakke gezondheid. Daarom was hij in februari afgetreden als hegoúmenos.

Bron: Romfea
        Prodromos Agioros Karies
        Iera Mitropoli

Zie ook: 316 - AGION OROS/ATHOS ACTUEEL: HEGOUMENOS VAN I.M. OSIOU GRIGORIOU, GEORGIOS, TREEDT TERUG

zaterdag 7 juni 2014

357 - PINKSTEREN/Η ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ

Pinksteren/Η Πεντηκοστή
(Theofánis de Kretenzer, I.M. Stavronikíta, 1546)

Tijdens het Pinksterfeest (Grieks: Η Πεντηκοστή/I Pentikostí) wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel op de apostelen en andere aanwezige gelovigen. Na Jezus' dood op Goede Vrijdag en zijn verrijzenis op Pasen hadden de leerlingen van Jezus nog veertig dagen lang de steun van zijn aanwezigheid gehad waarbij hij hen nog eens uitlegde wat de betekenis was van alles wat hij gedaan had tijdens zijn openbare optreden. Op de veertigste dag van Pasen (let op: niet de veertigste dag na Pasen) werden de leerlingen door Jezus' Hemelvaart alleen achtergelaten. Wel had hij beloofd dat hij de Geest van God, de Heilige Geest zou sturen die hen geestelijk verder zou leiden en hen de kracht zou geven om getuigen van het evangelie te zijn. Op de vijftigste dag van Pasen, tien dagen na Hemelvaart, kwam de beloofde Heilige Geest dan ook over de discipelen.

De Heilige Skíti Kafsokalívia, genaamd De Heilige Drie-eenheid (Grieks: Η Ιερά Σκήτη Αγίας Τριάδος/I Jerá Skíti Agías Triádos) heeft met Pinksteren dus feest.

donderdag 5 juni 2014

356 - AGION OROS/ATHOS ACTUEEL

Vandaag 35 jaar geleden (5 juni 1979) werd Archimandriet Ieremías van I.M. Panteleímonos gekozen tot hegoúmenos van zijn klooster. De honderdjarige abt speelt een belangrijke rol bij de voorbereidingen van de feestelijke herdenkingen van 1000 jaar Russische aanwezigheid op de Agion Oros in 2016.





Vandaag vond ook de uitvaartdienst plaats van de donderdag 4 juni ingeslapen Géronta Nikódimos de Agioriet. Hij overleed op 82-jarige leeftijd in Kapsála als gevolg van een ongeval. De begrafenis vond plaats in I.M. Pantokrátoros. 

Καλό Παράδεισο








Bron: Agioritikesmnimes
        Hellas-Orthodoxy
       Monnik Isaak

woensdag 4 juni 2014

355 - AGION OROS: (NOG) GEEN ZOMER

Monnik Theológos (I.M. Megístis Lávras) beschikt over een weerstation op zuidoost Athos.

Vandaag meldt hij, onder het kopje 'Decemberse juni', dat het weer op de Heilige Berg deze tijd veel weg heeft van de winter: 
Het is begin juni en het weer doet denken aan de winter. De temperatuur is 15 graden, de regen van gisteren leverde 31,8 mm op. Niets doet aan de zomer denken.


                                                         Rechts de weg naar het Agíasma van de Heilige Athanásios

Ik weet niet of het weer veranderd is als gevolg van broeikasgassen, ik weet heel goed dat de olijfbomen de regen hier in deze tijd wel willen. Ze hangen allemaal vol vruchten, God zij dank, met de genade van de Panagía. De olijfbomen zijn zwaar beladen, de vrucht in de knop. Gezegende regen van juni.


Een naburige weg bij de grens met Lávras. De wegen vragen extra aandacht van de chauffeurs, er is veel modder en de weg is glad.

Meer (donkere) foto's van monnik Theológos hier.



maandag 2 juni 2014

354 - DE UITVAART VAN GERONTAS MOZES IN SKITI AGIOU PANTELEIMONOS

Vanuit de Kiriakó (centrale kerk) van de I. Skíti Agíou Panteleímonos vond vanmiddag de uitvaartdienst plaats van Oudvader Mozes de Agioriet. Velen begeleidden de Géronta naar zijn laatste rustplaats. 

Onder de vele monniken waren de ook de Proto-epistátis van de 'Agion 'Oros, Stéfanos Chiliandárinos, en de hegoúmeni van de Heilige Kloosters Stavronikíta, Tíchon, Vatopedíou, Efrém, Ivíron, Nathániël, Koutloumousíou, Christódoulos, en Karakállou, Filótheos.










Bron: Romfea.gr



Meer foto's: Pemptousia

TOEVOEGING

zondag 1 juni 2014

353 - OUDVADER MOZES (ΜΩΥΣΗΣ) DE AGIORIET INGESLAPEN

Vanochtend vroeg is de bekende Athosmonnik Oudvader (Gérontas) Mozes (Grieks: Μωυσής/Moisís) in Kastoriá ingeslapen. Hij had de laatste tijd ernstige gezondheidsproblemen.

Oudvader Mozes (1952-2014) werd beschouwd als de productiefste moderne Athosmonnik: hij gaf 52 boeken uit, schreef meer dan duizend artikelen, hield vele lezingen en nam als spreker deel aan 80 symposia, in en buiten Griekenland. Zijn werk werd vanuit het Grieks vertaald en het werd ook bekroond. Hij was, als monnik, zo gezegd, een bekend (en ook geliefd) publiek persoon.

Gérontas Mozes was 35 jaar monnik op de Agion Oros, waarvan 25 jaar Gérontas/prior (Grieks: δικαίος/dikéos) van de Kalívi van de Heilige Johannes Chrisóstomos, die behoort tot de Heilige Skíti van de Heilige Panteleímonos (I.M. Koutloumousíou) en hij vervulde onder meer de functie van eerste secretaris van de Ierá Kinótita.
Eeuwige gedachtenis!

Update

Gérontas Mozes ligt opgebaard in de kapel van de Levenschenkende Bron (Grieks: Ζωοδόχος Πηγή) van het bisdom in Kastoriá.
Maandag 2 juni zal het lichaam van de gelukzalige Gérontas Mozes worden overgebracht naar de Agion Oros. Aldaar zullen de uitvaartdienst en de begrafenis plaatsvinden in de I.S. van de Heilige Panteleímonos.


Καλό Παράδεισο

Bron: Romfea.gr /en hier (meer foto's)
        IeraMitropolikastorias