Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

donderdag 24 juli 2014

367 - AGRIPNIA IN I.M. CHILIANDARIOU: PANAGIA TRICHEROUSA

 
Morgen (25/12 juli) wordt in I.M. Chiliandaríou het feest gevierd ter ere van de ikoon van de Alheilige Moeder Gods met de Drie handen (Grieks: Παναγία η Τριχερούσα/ Panagía i Tricheroúsa). Dit is één van de beroemde wonderdoende Moeder Godsikonen op de Heilige Berg. Opvallend element is de zilveren (derde) hand in de hoek. De ikoon bevindt zich in het katholikon van het klooster, waar vanavond/vannacht de de feestelijke agripnía wordt gehouden.


Zie ook: 156 - PANAGIA TRICHEROUSA/ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑ (1)
             157 - PANAGIA TRICHEROUSA/ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑ (2)

woensdag 23 juli 2014

366 - AGRIPNIA VOOR DE SINAXIS VAN DE HEILIGE VADEREN VAN VATOPEDIOU



Vannacht werd in I.M. Vatopedíou de agripnía gevierd ter ere van de Sínaxis van de Heilige Vaderen van het klooster. Monniken uit andere kloosters en kelliá waren hierbij aanwezig, evenals tientallen pelgrims uit alle hoeken van de wereld.

Hieronder volgen enige foto's van de agripnía.













Bron: Romfea.gr   (Nog meer foto's)

donderdag 17 juli 2014

365 - AGRIPNIA VOOR DE HEILIGE ATHANASIOS DE ATHONIET

                                                       
                                             
                                             Ο Αθανάσιος ο Αθωνίτης/Athanásios de Athoniet,
                                              (noordmuur van de Protátonkerk,detail, augustus 2010)


Morgen (18/5 juli) vieren we de gedachtenis van de gemeenschappelijke vader van de Agioriten en de stichter van het gemeenschappelijke (κοινοβιακός/kinoviakós) monnikendom op de Agion Oros, de Heilige Athanásios († 5 juli 997). De feestelijke gebeurtenis begint vanavond/vannacht met de agripnía. Centrum van de feestelijkheden is I.M. Megístis Lávras, het eerste klooster, dat gesticht is door de Heilige Athanasios.

woensdag 16 juli 2014

364 - ATHOS ACTUEEL: BRAND IN DE STREEK VAN MORFONOU

In de streek van Morfónou, dat valt onder I.M. Megístis Lávras, is vanmiddag brand uitgebroken. Athosmonniken (Agioriten) melden dat het vuur is ontstaan door blikseminslag, omdat sinds gisteren de weersomstandigheden in de Tuin van de Moeder Gods instabiel zijn.

Vier brandweerwagens en een helikopter zijn ter plaatse en het vuur zou onder controle zijn.

Monnik Theológos meldt tegen 23.00 uur dat vuur inderdaad onder controle is. De brandweerlieden kregen hulp van monniken van de kloosters Ivíron en Filothéou en ook van een flinke plotselinge wolkbreuk. 
Met dank aan de Heilige Athanásios.

Bron: Romfea.gr 

dinsdag 8 juli 2014

363 - WOORDEN VAN GERONTA PAÏSIOS: OVER HET GEBED (BOEK)

Op het ogenblik lees ik een bijzonder en ook mooi uitgegeven boek over het gebed: Gerondas Païsios van de Athos, Woorden. 6. Over het gebed. Het is een bijzonder boek, omdat het een vertaling is in het Nederlands van spirituele Athosliteratuur. Hiervan is nog maar zeer weinig vertaald, tot nu toe eigenlijk alleen het boek over de Heilige Porfírios. Dit zesde deel uit de reeks Woorden is vertaald door de zusters van het Heilig Klooster Moeder Gods Portaítissa in Trazegnies (België). 

Ik citeer uit het voorwoord van de vertalers: 
In de vijf voorafgaande delen van de serie ‘Woorden van Gerondas Païssios van de Athos’ (die nog niet in het Nederlands zijn vertaald) wordt vaak melding gemaakt van het gebed, aangezien het voornaamste werk van de Gérontas, als monnik “in zijn volmaaktheid”, het gebed was. Maar ook in zijn omgang met de mensen, zowel monniken als leken, streefde hij er altijd naar hen te helpen hun leven aan God toe te vertrouwen door middel van het gebed.

In dit zesde deel zijn de woorden van Gérontas Paíssios opgenomen die speciaal over het gebed handelen. Voor Gérontas Paíssios is het gebed een grote kracht die God ons heeft gegeven om met Hem om te gaan, om Zijn hulp te vragen. Het deed de Gérontas leed als hij zag dat mensen tobden om te strijden “met hun kleine menselijke vermogens”, terwijl zij de hulp zouden kunnen vragen van God, Die “niet zomaar goddelijke kracht kan sturen, maar vele goddelijke krachten; en dan heet Zijn hulp niet alleen goddelijke hulp, maar Gods wonder”. Daarom hield hij vol dat wij het gebed moeten zien als een noodzaak en probeerde hij hen die niet geleerd hadden te bidden, “een begin te laten maken, opdat hun hart met het gebed start”. Degenen die de goede gewoonte hadden verworven te bidden, sterkte hij opdat zij met nog meer ijver en met nog meer warmte zouden bidden. Maar tegenover allen benadrukte hij dat de voornaamste instelling voor de omgang met God, de bekering en de nederigheid zijn.

Het boek is verkrijgbaar bij Het smalle Pad (Gozalov Books)

Zie ook 138 - VADER PAÏSIOS VAN DE HEILIGE BERG (BOEK) 
              224 - OUDVADER PAÏSIOS, VASTEN EN AFKEURING
              318 - OUDVADER PAÏSIOS/ΠΑΙΣΙΟΣ, EEN RUSSISCHE FILM

dinsdag 1 juli 2014

362 - NIEUWE IERA EPISTASIA TREEDT AAN


Nu ik weer terug ben van een Griekenlandbezoek moet ik nog melding maken van de installatie van de nieuwe Ierá Epistasía vorige maand. Sinds 1/14 juni 2014 is Géronta Simeón (van het I.M. Dionisíou) de nieuwe Proto-epistátis. Hij begroet hier de ikoon Axion Estín in de Protátonkerk in Kariés.

In de Protátonkerk vond de overdracht plaats, op plechtige, traditionele wijze. Deze overdracht en het bestuur van de Heilige Berg is vastgelegd in een charter. 



In hoofdstuk 3,28 staat: De twintig Heilige Kloosters zijn onderverdeeld in vijf kwartetten. Elk kwartet houdt ieder vijfde jaar het Toezicht, gedurende één jaar van 1 juni tot einde mei.

De kwartetten zijn als volgt samengesteld:
A 1. Megístis Lávras, 2 Dochiaríou, 3 Xenofóntos, 4 Esfigménou
B 1. Vatopedíou, 2 Koutloumousíou, 3 Karakállou, 4 Stavronikíta
C 1. Ivíron, 2 Pantokrátoros, 3 Filothéou, 4 Símonos Pétras
D 1. Chiliandaríou, 2  Xiropotámou, 3 Agíou Pávlou, 4 Osíou Grigoríou
E 1. Dionisíou, 2 Zográfou, 3 Rossikó (Agíou Panteleímonos), 4 Konstamonítou

De eerste in rang van ieder kwartet draagt de titel Próto-epistátis, is voorzitter van de Epistasía en draagt de staf van de Prótos.



Zie ook: 360 - WISSELING VAN DE WACHT: NIEUWE EPISTASIA OP KOMST

Bron: amen.gr