2 November 1912 werd de Agion Oros bevrijd van de Turken (het Osmaanse Rijk). Dat is vandaag honderd jaar geleden. Op de foto boven staan Griekse soldaten en monniken bij I.K. Kerasiá/Κερασιά, op de foto hiernaast, soldaten bij I.K. Kafsokalívia/Kαυσοκαλύβια.
Foto's: Athosmemory
Geschiedenis:
In de ochtend van 2 november 1912 vertrok een eskader van de Griekse vloot, met aan het hoofd het legendarische slagschip G. Avérof/Γ. Αβέρωφ, onder admiraal Paul Kountourióti, uit de haven van Moúdros op het eiland Límnos richting Agion Oros.
Monniken van de kloosters en de kelliá aan de kust zagen de oorlogsschepen verschijnen en onder het blijde gelui van honderden klokken naderden de schepen de kust van de Agion Oros.
Om 11.30 uur waren de kloosters met vlaggen versierd, terwijl de monniken jubelend van vreugde kanonnen en geweren afschoten.
Slagschip G. Avérof antwoordde met 21 saluutschoten.
De torpedobootjager Storm/Θύελλα ging bij Dáfni voor anker, en zette een commando van 40 man aan wal. Deze groep klom naar Kariés en bevrijdde het hoofdstadje.
De commandant van het korps bevestigde 'in naam van de koning en van de Grieken' de landing en verklaarde de Turkse gouverneur, de beambten en de kleine Turkse bezettingsmacht tot krijgsgevangenen. Tegelijkertijd werd in Dáfni en in Kariés de Griekse vlag gehesen.
Dicht bij Néa Róda zette onder meer de Avérof tweehonderd mannen aan land die het Kanaal van Xerxes bezetten. Vanaf dat moment, 2 november 1912, was de Agion Oros bevrijd, na 488 jaar slavernij, vernederingen en vele beproevingen. Om 18.00 uur vertrokken de schepen weer naar Límnos.
Op de Agion Oros wordt het bevrijdingsfeest op 14 en 15 november gevierd.
Dank/ευχαριστώ Γιάννη/Keliótis