Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zondag 30 december 2012

203 - GRIEKEN ZOEKEN TOEVLUCHT OP AGION OROS

De krisis in Griekenland dringt steeds meer door. Ook op de Heilige Berg Athos. Het weekend voor het Kerstfeest reeds berichtte Acheloos TV, bij monde van monnik Nikódimos Agiopavlítis (Grieks: Αγιοπαυλίτης (uit Ι.Μ. Agíou Pávlou (Paulus)), dat talloze Grieken hun toevlucht zochten tot de Agion Oros om zich te verzekeren van onderdag en voedsel.

Gisteren sprak ook de voorzitter van de Heilige Administratie (Grieks: Ιερά Επιστασία/Jerá Epistasía)  over de toeloop. Oudvader Máximos Ivirítis (Grieks: Ιβηρίτης (uit I.M. Ivíron)), de protoepistátis (voorzitter, hoofd), zei dat tientallen Grieken toevlucht en warmte zochten op de Agion Oros.

Terwijl achter zijn foto beelden te zien zijn van zijn klooster Ivíron, is zijn stem te horen. Hij zei onder meer, dat het vaderland op de proef wordt gesteld en dat het de waarheid is dat nu veel mannen hun toevlucht tot de Agion Oros nemen. En dat de vaders proberen, met de liefde die hen kenmerkt, hun medemens wat dan ook voor steun te bieden. Maar, zo zei hij ook, we moeten met hoop leven.
Bron: Agioritikés Mnimés