Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zondag 12 januari 2014

311 - WATERWIJDING EN KERSTFEEST

De dagen van 6 en 7 januari van de nieuwe kalender zijn voor orthodoxe christenen bijzondere dagen. Degenen die met de nieuwe kalender rekenen, vieren op 6 januari de Doop van Jezus Christus in de rivier de Jordaan, de Waterwijding, en de monniken op Athos en bijvoorbeeld Slavische orthodoxen vieren op 7 januari, volgens de oude kalender, het Kerstfeest, de menswording van Jezus Christus. 6 januari is dan Kerstavond.

Hier in Nederland vierden we de Waterwijding onder meer met de monialen van het Klooster in de Peel bij het riviertje de Astense Aa. De omgeving was opmerkelijk groen en de temperatuur mild voor dit winterse lichtfeest.




In Moskou dan weer hadden velen gelovigen een bijzonder Kerstfeest, omdat zij de mogelijkheid hadden het relikwie 'de Kostbare Geschenken van de Magiërs' te vereren. (Gerelateerd aan het Driekoningenfeest dat op 6 januari in de Rooms-Katholieke kerk wordt gevierd.) En dat deden ze met tienduizenden, in de vrieskou wachtend in een kilometers lange rij.


Patriarch van Moskou, Kírillos, vereerde op Kerstavond de Kostbare Geschenken die vanaf de 'Agion 'Oros waren overgebracht. Daar worden ze al eeuwen bewaard in I.M. Agíou Pávlou.







Foto Astense Aa: Thomas Bulthuis
Bron: agioritikesmnimes 4084 en 4083