Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zondag 1 juni 2014

353 - OUDVADER MOZES (ΜΩΥΣΗΣ) DE AGIORIET INGESLAPEN

Vanochtend vroeg is de bekende Athosmonnik Oudvader (Gérontas) Mozes (Grieks: Μωυσής/Moisís) in Kastoriá ingeslapen. Hij had de laatste tijd ernstige gezondheidsproblemen.

Oudvader Mozes (1952-2014) werd beschouwd als de productiefste moderne Athosmonnik: hij gaf 52 boeken uit, schreef meer dan duizend artikelen, hield vele lezingen en nam als spreker deel aan 80 symposia, in en buiten Griekenland. Zijn werk werd vanuit het Grieks vertaald en het werd ook bekroond. Hij was, als monnik, zo gezegd, een bekend (en ook geliefd) publiek persoon.

Gérontas Mozes was 35 jaar monnik op de Agion Oros, waarvan 25 jaar Gérontas/prior (Grieks: δικαίος/dikéos) van de Kalívi van de Heilige Johannes Chrisóstomos, die behoort tot de Heilige Skíti van de Heilige Panteleímonos (I.M. Koutloumousíou) en hij vervulde onder meer de functie van eerste secretaris van de Ierá Kinótita.
Eeuwige gedachtenis!

Update

Gérontas Mozes ligt opgebaard in de kapel van de Levenschenkende Bron (Grieks: Ζωοδόχος Πηγή) van het bisdom in Kastoriá.
Maandag 2 juni zal het lichaam van de gelukzalige Gérontas Mozes worden overgebracht naar de Agion Oros. Aldaar zullen de uitvaartdienst en de begrafenis plaatsvinden in de I.S. van de Heilige Panteleímonos.


Καλό Παράδεισο

Bron: Romfea.gr /en hier (meer foto's)
        IeraMitropolikastorias