Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

donderdag 8 oktober 2015

509 - IERA KATHISMA MILOPOTAMOU: FAMEUS WIJNPRODUCENT EN MEER, DEEL 2/3

Op de weg van I.M. Karakállou naar I.K. Milopótamos kun je (bij hoog water) via een brug over de Milopótamos verder. Deze bergbeek vormt de grens met het gebied van I.M. Filothéou. De I. Káthisma Milopotámou ontleent haar naam dus aan deze stroom. Ze ligt daarnaast op een prachtige plek aan de zee, bezit een grootse wijngaard aan de voet en een mooi uitzicht op de Agion Oros. 

De kathisma werd gesticht door de Heilige Athanasios de Athoniet, vermoedelijk vóór 972. Ze is een van de oudste dependences van I.M. Megístis Lávras. De plek diende als 'rusthuis' en sanatorium, waar de monniken duiven mochten eten en melk mochten drinken.

In de twintigste eeuw raakte de káthisma in verval en was ze verlaten.. De revival startte in 1990 toen de monniken Epifánios en Joachim hun schouders eronder zetten, met toestemming van het klooster. In 1992 werden de eerste wijnstokken gepland. De Milopótamoswijnen en het kookboek van Géronta Epifánios maakten dit onklassieke monnikenverblijf beroemd.


Géronta Epifánios schreef een boek over zijn werk om de kellí te redden en weer te doen op leven (1994):


Bron boek: Αγιορειτηκή Βιβλιοθήκη