Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

dinsdag 16 augustus 2016

575 - MOEDER JOHANNA NIEUWE HEGOUMENI/ABDIS VAN HET KLOOSTER IN DE PEEL

Gisteren, 15 augustus, hebben we in het Heilig Klooster in de Peel, gewijd aan Geboorte van de Moeder Gods, de Ontslaping van de Moeder Gods, het grote feest, het 'Pasen van de zomer'gevierd. 

Deze dag markeerde bovendien (officieel) een nieuwe periode in het bestaan van het klooster. Zuster Johanna was op 2 augustus door de zustergemeenschap tot hun nieuwe abdis gekozen. En nu vond de wijding en de intronisatie van Moeder Johanna als tweede abdis van het klooster plaats. 

Metropoliet Athinagóras was voor deze gelegenheid naar het klooster gekomen en met hem vele priesters en vrienden van het klooster. In zijn toespraak vroeg hij onder meer: 
'vooral in eendracht samen te blijven, onder het nieuwe herderschap van Moeder Johanna, en van verder te willen bidden voor de redding van de gehele wereld, doorheen de zo mooie liturgische diensten en de rijkdom van het asketische gebedsleven van onze Orthodoxe Kerk. In de Kerk zijn er vele charismen, en het is door Gods genade dat u, Moeder Johanna, het charisma ontvangt om het werk van Moeder Maria verder te zetten. Wees goed en barmhartig, zoals God algoed en menslievend is! Wees geduldig en vergevingsgezind, zoals God altijd op ons blijft wachten en verdraagt wat wij misdoen! Weet dat u niet alleen bent in deze nieuwe taak die voortaan op uw schouders rust, maar dat u altijd overleg kan plegen met uw metropoliet en/of met uw geestelijke vader. Blijf trouw aan de Moeder-Kerk van Konstantinopel. Ik vertrouw erop dat God u voldoende zal sterken en dat uw medezusters u moeilijkheden gaan willen besparen. Zij zijn het immers die u voorgedragen hebben tot deze opdracht, vertrouwend dat u dat zal doen in vreze Gods, in geloof en met liefde!'
Lees hier de gehele toespraak.

Ik wens Moeder Johanna alle goeds en Gods zegen toe om het monastieke werk van onze geliefde Moeder Maria voort te zetten. Axia!

Hieronder volgen enige foto's van de nieuwe abdis en haar medezusters: met Metropoliet Athinagóras en vader Justin; en bij het het graf van Moeder Maria.
Bron: Metropolis van België en meer foto's
          Romfea
          Orthodox Exarchaat Nederland