Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zondag 14 januari 2018

CYP 05 - KLOOSTERS EN KERKEN ALS NOORD-CYPRISCH CULTUREEL ERFGOED, DEEL 5A/ : KLOOSTER VAN DE HEILIGE BARNABAS

Aan de oostkust van Noord-Cyprus ligt het 'Ikon ve Arkeoloji Müzesi', het Ikonen en Archeologisch Museum (in feite de kerk en het klooster) van de Heilige Barnábas. Afgelopen zaterdag, 13 januari 2018, vierde Archimandriet Johannes, abt van het bezette klooster, hier voor de eerste keer dit jaar de Goddelijke Liturgie. Zo'n viering is altijd weer een bijzondere gebeurtenis en veel gelovigen uit naburige dorpen waren dan ook aanwezig om de Stichter en Beschermer van de Kerk van Cyprus te vereren. De Goddelijke Liturgie vond overigens plaats in de grafkapel, vlakbij het klooster, en dus niet in het klooster zelf.


In de zomer van 2017 bezocht ik de grafkapel en het klooster, dat in 1976 door de laatste drie monniken werd verlaten. De Turks-Cyprische overheid bewaarde en restaureerde (vanaf 1991) de bijzondere plek en stelde die als 'museum' open voor bezoekers. 

De Orthodoxe Kerk vindt het Heilig Klooster van de Heilige Barnabas erg belangrijk voor de Kerk van Cyprus en ze beschouwt het als een bijzondere  pelgrimsplek. Na de opening van de grens tussen Noord- en Zuid-Cyprus kwam er een groeiend aantal bezoekers en zijn er met enige regelmaat kerkdiensten.

Onder de grafkapel bevindt zich in een grot het graf van de Heilige Barnábas. De geschiedenis vertelt dat bisschop Anthemios deze plek in 477 (her)ontdekte en dat keizer Zeno vervolgens een prachtige kerk en een klooster liet bouwen boven het graf. Van de kerk zijn nog slechts de fundamenten over, de huidige kapel werd in 1953 door de drie monniken gerenoveerd. Zij lieten ook de veertien treden naar beneden aanbrengen.
Zie ook: Romfea, 3 maart 2018