Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

dinsdag 3 april 2018

664 - PROGRAMMA VOOR DE KOMENDE WEEK/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Mijn programma voor deze Grote Week gaat grotendeels volgens bovenstaand schema.

De tijd van het programma is de Byzantijnse tijd, en het verschil met onze klok is zo'n vier uur. Dat betekent dus dat gedurende de eerste vier dagen van de Grote Week het begin van de kerkdiensten, de Metten (Grieks: Όρθρος/Órthros), om 03.00 uur is, en dat om 02.00 uur iedereen door de klokken gewekt wordt. Op Grote Vrijdag en Grote Zaterdag verschuiven deze tijden naar respectievelijk 0.30 uur en 1.00 uur. Vervolgens is er Goddelijke Liturgie om 09.00 uur. Na de viering is er een maaltijd: trápeza (letterlijk: tafel)(Grieks: Τράπεζα), om 12.00 uur of 13.30 uur. 

Voor de monniken is dat de enige maaltijd van de dag. Voor de gasten is er 's avonds nog een (aangepaste) trápeza. De maaltijden zijn 'basic': variaties van soepen met groenten, worteltjes, witte bonen, al dan niet warm, en verder tomaat, komkommer, brood en water. 

Op Grote Vrijdag eten de monniken geheel niet en is er voor de gasten alleen 's avonds een karige broodmaaltijd met een appel.  
Grieken vertelden dat in I.M. Esfigménou de monniken zelfs geen water mogen drinken op deze strenge vastendag.

Voor de Zondag van Pasen begint het programma op zaterdagavond om 21.30 uur. Tussen 23.00 en 24.00 uur wordt naar de komst van Het Licht toegewerkt. Alle lichten worden gedoofd en met een kaars in de hand wachten monniken en pelgrims tot de priester, in dit geval abt vader T., Het Licht van achter de ikonostásis de kerk in brengt: 'Komt, neemt Het Licht'. Snel is de hele kerk een zee van kaarslicht. 'Christus is opgestaan!'