Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zondag 16 december 2018

688 - BEZOEK AAN DE AGION OROS, MET EEN ONGEWONE AANKOMST EN EEN BIJZONDER VERTREK

Het lijkt vaak alsof westerse journalisten moeite hebben om een 'normale' reportage te maken over de Heilige Berg Athos, voor zover hen dat wordt toegestaan. Omdat ze veelal iets willen wat de monniken niet altijd op prijs stellen, proberen ze alternatieven om hun doel (?) toch te bereiken. Afgelopen jaren zijn er zeker twee televisieprogramma's geweest die 'vol trots' het resultaat van hun 'avontuur' konden tonen. 

Van een programma dat als titel heeft 'Fuck le système...(Grèce)' kun je ook niet anders verwachten. Benoit Chaumont  bezocht de Agion Oros vermoedelijk in najaar 2016 en maakte zijn film voor L 'Effet Papillon Canal + (YouTube 19 september 2018). Meestal is de begeleidende muziek niet echt 'passend'.
Mooie filmbeelden heeft hij wel...(Dank Wim)

Zo kan het ook (nu we het toch over Franse programma's hebben): beelden uit de mooie Arte-serie Monastères d'Europe, ls tèmoins de l'invisible - Au bord de l'eau, I.M. Símonos Pétras, I.M. Pantokrátoros:
Helaas zijn de beelden maar beperkt beschikbaar gebleken, de serie is op DVD te koop, zie Arte.