Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

donderdag 5 januari 2012

95 - DE TRANEN VAN DE PANAGIA IN DE KELLI MAROUDA 3/3

Zoals ik in aflevering 93 schreef, groeide volgens de traditie de plant met de naam De Tranen van de Panagía onder het kruis van Christus. Op de 'Agion 'Oros vertellen de monniken het verhaal, dat de Maagd Maria bij het kruis stond en huilde. Haar tranen vielen op de grond en enige tijd later groeide er op die plek een struik. De peulen met zaad werden bekend als de 'Tranen van de Panagía'.

Jaren later probeerde een monnik in de woestijn te leren bidden. Het kostte hem veel inspanning en moeite om zich op zijn gebeden te concentreren en hij riep God om hulp. De MoederGods verscheen en zei hem dat hij de struik met de vele zaadpeulen moest zoeken. Hij moest ze aan elkaar rijgen tot een gebedssnoer. Daarmee zou hij zich kunnen concentreren op zijn gebeden. De monnik deed wat de Panagía hem had gezegd en merkte dat het bidden veel gemakkelijker ging. Sinds die tijd staat dit gebedssnoer bekend als de Tranen van de Panagía.

Bijgevoegd is een muurschildering uit het gastenverblijf van de kellí Maroudá, voorstellende de verschijning van de Panagía aan de monnik (van de hand van Mitrofánis). Om dit verhaal te beëindigen laat ik nog een paar foto's zien.

  

  


Gedeelte uit de DVD Περάσματα απ' τον Παράδεισο (Passages uit het Paradijs)Bron: Αγιορειτικές Μνήμες 494