Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

vrijdag 2 maart 2012

111 - ATHOS, TUSSENSTOP OP WEG NAAR JERUSALEM

Vorig jaar maakte Giri Rikkers uit Eindhoven te voet een pelgrimsreis naar Jerusalem. Onderweg had hij, in september, het geluk kloosters op de Heilige Berg Athos te bezoeken. Daarvan deed hij in zijn weblog verslag. Hij schreef het volgende:

De volgende dag de grens over naar Griekenland en dan wordt ineens alles anders. Geen Dinaars meer maar Euro's, de koffie gaat van 0,30 ct naar 2 euro. Thessaloníki wordt weer Thessaloníki - was Solo in Macedonie. Istanbul heet hier Konstantinopel, Macedonie heet hier Skopje. De letters gaan van cyrillisch naar griekse letters, de slavisch taal wordt Grieks... Kortom effe wennen. Informatie is moeilijk te vinden, die zit hier bij de mensen zelf... Vragen dus indien mogelijk. Slapen in een tent in de achtertuin gaat niet, ik mag hem wel opzetten in een knollenveld - maar de volgende morgen staan ze wel met een zak fruit - verse koffie en toast aan je tent.

Op weg naar Thessaloníki voor de nodige informatie - een kaart en naar de pelgrimsburo van Athos. Ik kom hier 12 september binnen en er blijkt een annulering te zijn op 14 september - ik heb dus een visum voor Athos - alleen die 120 km kan ik niet te voet afleggen in 2 dagen - dus dan maar met de bus en zorgen dat ik er op tijd ben voor eventuele verrassingen. Die blijken er dan ook te zijn - je moet wel gereserveerd hebben anders kom je bij de kloosters niet binnen en je mag maar 1 dag verblijven per klooster - uiteindelijk heb dat geregeld voor de komende 3 dagen. In de haven kom ik de 3 Italianen weer tegen en die vertellen dat er problemen zijn met de ferry en dat die niet vaart vandaag. Voor morgen is alles onzeker.

De volgende morgen kom ik mijn engel tegen die me op juiste spoor zet - met een andere boot wordt ik op het uiterste zuidpunt als enige afgezet. Mij wacht een pittige klim om de mount Athos op een pad die dringend onderhoud nodig heeft - uiteindelijk lukt het me om bij het eerste klooster aan te komen - de broeders zijn al aan het eten en ik kan zo aanschuiven en krijg een slaapzaal voor mij alleen. De diensten duren hier best lang - 3 uur en daarna wordt gezamelijk ontbeten en ga ik op weg naar volgende klooster: Karakolou - ik weet dat hiet een nederlandse monnik is - ik weet niet dat dit Br Didier die 6 jaar in de Abdy in Zundert geweest is. Ik mag dan ook hier 2 dagen verblijven en ik kom mijn engel weer tegen. Hier krijg ik te horen dat je een verlenging van je visum kan krijgen in de hoofdstad. En dat lukt - ik mag 5 dagen langer blijven. Een geweldige ervaring om in 8 verschillende kloosters te mogen verblijven.Dezelfde regels overal-maar toch grote verschillen - het zijn de broeders zelf die het verschil uitmaken...


Na 9 dagen in de rust - de sfeer van de middeleeuwwen in één uur tijd weer terug in de 21 eeuw in de hectiek van een toeristen plaats. De volgende halte plaats wordt Konstanti- nopel/Istanbul.