Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

dinsdag 15 mei 2012

142 - DE AGION OROS EN DE KRISIS: (ONROEREND GOED)BELASTING

 
ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΘΩ
ΚΑΡΥΑΙ ΤΗ 1η/14η Μαΐου 2012
Ik kan er niet omheen: de (ekonomische/financiële) krisis raakt de relatie van de Agion Oros met de Griekse Staat. Maandag vormde deze zaak (opnieuw) onderwerp van discussie in een Buitengewone Dubbele Heilige Bijeenkomst van de vertegenwoordigers én de abten van de twintig kloosters.

In een publicatie (afbeelding) sprak de Heilige Gemeenschap zijn verontwaardiging uit over de 'ondraaglijke' belastingheffing (20%) op de goederen van de kloosters die over geheel Griekenland verspreid liggen. Als de Griekse authoriteiten zouden doorgaan met het opleggen van nog meer en hogere belastingen, zouden sommige kloosters gedwongen worden 'te sluiten', zo valt te lezen. De inkomsten zijn net voldoende om de reparaties aan de gebouwen te dekken en aan de dagelijkse behoeften van de monniken en voedsel en onderdak voor de pelgrims te voldoen.

Op grond van het Charter is de Agion Oros vrijgesteld van (onroerend goed)belastingen en (douane)tarieven, nadat de kloosters in het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw 1,2 miljoen hectare grond hadden afgestaan aan de vluchtelingen uit Klein-Azië.