Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zaterdag 19 januari 2013

214 - AGION OROS ACTUEEL

Het bijwonen van de Waterwijding zal sommige pelgrims deze dag niet gemakkelijk zijn gevallen.  Boze inwoners van Ierissós en dorpen in de buurt blokkeren al sinds vrijdagochtend vroeg de weg van Thessaloníki naar Ouranoúpoli. Ter hoogte van Tripití is de weg geblokkeerd. Vanwege het slechte weer is het aantal pelgrims echter minder dan verwacht, zodat de spanningen minder snel opliepen. 

De bewoners protesteren tegen plannen van de regering en de maatschappij Grieks Goud om goud te delven in het ongerepte bos van het Kákkavosgebergte. Ook zijn ze bang voor vernietiging van hun natuurlijke (dorps)omgeving. (Zie voor achtergrond informatie Trouw: Griekse vergunningen gaan als warme broodjes, druk hier.)


Vandaag bleek evenwel, dat vooral de Agion Orosbezoekers werden tegengehouden. De demonstranten wilden een gesprek, maar weigerden de blokkade op te heffen. (Foto: 'Velen houden van goud, maar niemand van kanker') De blokkade had juist ook te maken met de ontdekking dat I.M. Ivíron van plan zou zijn haar bossen te verkopen aan aan ontwikkelingsmaatschappij in Skouriés.

Dank/ευχαριστώ Γιάννη: Agioritikés Mnimés