Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

woensdag 23 januari 2013

215 - THEOFANEIA IN I.M. IVIRON/IΒΗΡΩΝ: BEWEGENDE OLIELAMP (ΚΑΝΤΗΛΙ)Noch het slechte weer, noch de wegblokkades, hebben verhinderd, dat pelgrims de Theofáneia op de Agion Oros, en speciaal in I.M. Ivíron, met de monniken hebben meegevierd. In deze ideale spirituele omgeving beleefden de monniken en de pelgrims, tijdens de Wijding van de wateren, zo schrijft Romféa, één van de vele wonderen van de Panagía.

In de hoofdkerk van het klooster begon de zilveren olielamp (Grieks: το καντήλι/to kandíli), die ongeveer 3,5 kilo weegt, te bewegen. Zie film hierboven. Volgens de traditie van het klooster is dat een vreugdevolle gebeurtenis. Geronda Máximos Ivirítis, die ook Proto-epistátis is, vertelt dat de lamp de wetten van de zwaartekracht tart en in drie richtingen beweegt.

Vader Máximos heeft ook archiefonderzoek naar de lamp gedaan. Hij vertelt, dat vier jaar geleden, tijdens de Theofáneia bij de zee, het houten kruis in het water verloren raakte door de sterke golven. De monniken waren er zeer bedroefd over. Maar een paar maanden later bracht een visser van het eiland Thásos het kruis terug naar klooster. Hij zei, dat hij tijdens het vissen een inktvis die het kruis vasthield had gevangen. En omdat de naam ΙΒΗΡΩΝ erop stond bracht hij het terug.