Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zondag 3 februari 2013

216 - HET HEILIGE KLOOSTER KONSTAMONITOU/Ι.Μ. ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΊΤΟΥ (2/3)

Het Heilige Klooster Konstamonítou heeft zijn hoofdingang in de zuidvleugel. In de poorttoren bevindt zich de kapel van de Panagía Portaïtissa, waarvan de koepel (Grieks: τρούλλος/ troellos) op de foto te zien is. Toen ik de poort doorliep, viel me direct het massieve katholikon op. Het neemt het grootste gedeelte van de binnenhof in beslag. Voor mijn gevoel bleef er nog maar weinig ruimte over, ook bijvoorbeeld tot de cellen van de monniken in de oostvleugel (foto hieronder, links de apsis). De kerk is gewijd aan de eerste christelijke martelaar de Heilige Stéfanos. Deze is, zoals gezegd, de beschermheilige van het klooster. Zijn ikoon bevindt zich in zijn heiligdom op de zuidelijke zuil (rechts op de foto) vóór de geweldige marmeren ikonostásis. 


De ikoon van de Heilige Stéfanos (120x70 cm) dateert vermoedelijk uit de achtste eeuw. Ze kwam volgens de traditie naar de Agion Oros vanuit Jeruzalem, in de tijd van het Ikonoklasme. Ze vertoont brandsporen op het onderste gedeelte en een barst in het linker oog van de Heilige. Tegenwoordig is de ikoon bedekt met een zilveren riza (Grieks: πουκάμισο/poekámiso) (1864).
Zie ook:  Het Heilige Klooster Konstamonítou/Ι.Μ. Κωνσταμονίτου (1/3)