Op 3 oktober 1913, een jaar na de bevrijding van Athos van het Osmaanse Rijk, kwamen de twintig abten in Kariés bijeen om het besluit tot aansluiting bij Griekenland te nemen (zie staatsiefoto).
Het besluit (foto) bestaat uit tien punten aangaande de politieke positie van de monnikenrepubliek. Op de eerste plaats dankt men God voor de bevrijding van deze heilige plek van de 'dwingelandij van de halvemaan' en de terugkeer onder het stralende kruis. Dank is er ook voor de Griekse koning, de uitvoerder van Gods' wil. Op de derde plaats wordt bevolen de vlag van de Griekse natie als symbool van bescherming boven de kloosters te laten waaien. Verder verklaart men dat de Heilige Berg onscheidbaar is van de Griekse grond, ook in politiek opzicht.
Vervolgens danken de abten de andere orthodoxe staten voor hun medeleven met de Heilige Berg, maar wijzen ze een internationale commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de orthodoxe staten, als bestuur voor de monnikenstaat af. Wel vragen ze die staten om de vrede in het oosten niet in gevaar te brengen door politiek-religieuze twistpunten.