Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

dinsdag 1 oktober 2013

280 - BESLUIT VAN DE BUITENGEWONE VERGADERING VAN DE AGION OROS, 3 OKTOBER 1913

Deze maand wordt op de Agion Oros herdacht dat het honderd jaar geleden is, dat de Heilige Berg werd opgenomen in de Griekse staat. Ook Oikoumenisch Patriarch Bartholoméos zal de feestelijkheden bijwonen, van 15-18 oktober (2 tot 5 oktober Juliaanse Kalender).

Op 3 oktober 1913, een jaar na de bevrijding van Athos van het Osmaanse Rijk, kwamen de twintig abten  in Kariés bijeen om het besluit tot aansluiting bij Griekenland te nemen (zie staatsiefoto).


Het besluit (foto) bestaat uit tien punten aangaande de politieke positie van de monnikenrepubliek. Op de eerste plaats dankt men God voor de bevrijding van deze heilige plek van de 'dwingelandij van de halvemaan' en de terugkeer onder het stralende kruis. Dank is er ook voor de Griekse koning, de uitvoerder van Gods' wil. Op de derde plaats wordt bevolen de vlag van de Griekse natie als symbool van bescherming boven de kloosters te laten waaien. Verder verklaart men dat de Heilige Berg onscheidbaar is van de Griekse grond, ook in politiek opzicht.

Vervolgens danken de abten de andere orthodoxe staten voor hun medeleven met de Heilige Berg, maar wijzen ze een internationale commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de orthodoxe staten, als bestuur voor de monnikenstaat af. Wel vragen ze die staten om de vrede in het oosten niet in gevaar te brengen door politiek-religieuze twistpunten. 

Bron: athosphotoarchive