Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

donderdag 5 december 2013

301 - DE HEILIGE KELLI AGIOU ARTEMIOU/ΑΓΙΟΥ ΑΡΤΕΜΙΟΥ VRAAGT HULP

Dinsdagavond 26 november brak een brand uit in de I.Kellí van de Heilige Artémios (Grieks: I.Kελλί του Αγίου Αρτεμίου) van vader Efthímios, die een deel van het complex geheel verwoestte. Het hoofdgebouw van de kellí en de Heilige Kerk met de religieuze kostbaarheden bleven gelukkig bewaard. De schade werd beperkt tot  het gastenverblijf voor de pelgrims.

Vader Efthímios komt uit Kateríni, een stad ten noordoosten van de Berg 'Olympos. Op een website uit de stad stond onder de kop Een deel van de kellí van de Heilige Artémios, de geliefde kellí van de Katerinioten op de 'Agion 'Oros, afgebrand, het volgende te lezen: 

'De mannen van Kateríni zijn te verdelen in twee soorten: zij die de de I.Kellí van de Heilige Artémios en zijn géronta vader Efthímios (Grieks: γέροντα/jéronta Ευθύμιος) op de 'Agion 'Oros bezocht hebben en zij die dat nog niet gedaan hebben.... Eergisteren brandde een deel van de kellí af..... De restauratie van de kellí vanaf 1987 door de buitengewone inspanningen van vader Efthímios, is ook te danken aan het werk en de materiële bijdrage van vele mensen uit onze streek. Wij gaan er vanuit dat de kellí op dezelfde wijze weer opgebouwd zal worden.....Veel geluk.'


Op zijn Facebook plaatste vader Efthímios, op de foto hierboven zittend, een noodkreet: Gedeelte van de I. Kellí van de Heilige Artémios is verwoest/ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Ι.ΚΕΛΙΟΥ ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ-ΠΑΣΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΕΚΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ/Ieder aanbod voor restauratie is welkom (IBANnummers):

National Bank of Greece (ETE): GR1401103730000037370365902
Alpha: GR190140112002101226033 of
Piraeus Bank:   GR7901714390006439010010423

Bron: toaftonoito 29 november 2013 (ook voor meer foto's)

Zie ook: 296 - Athos Actueel: Brand in de I.Kellí van de Heilige Artémios (Prováta)
Ευχαριστώ/Dank Γιάννη

                                                                                                                         
                                                                                                                            Heilige Artémios