Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zaterdag 14 februari 2015

440 - NUTTIGE (EN MOOIE) APPS OVER DE AGION OROS

Na de app over Vatopedíou ben ik op zoek gegaan naar meer digitale informatie. Je stuit daarbij wel direct op het talen- en letterprobleem. Om op je iPad of GSM/iPhone een app in het Grieks te downloaden moet je hem natuurlijk wel eerst vinden.

Wanneer je vervolgens met een aantal zoektermen aan de slag gaat vind je mooie dingen. Ik geef een aantal voorbeelden. Zoek in Google Play met de term Αγιον Ορος, en je vindt zo een tiental apps, van kalender tot foto's tot heiligen. Deze kalender-app vind ik zelf heel mooi en nuttig:
De Imerológion Agíou Orous (Grieks: Ημερολόγιον Αγίου Όρους) bevat de Oude en Nieuwe Kalender, telefoonlijst, feesten en vastendagen en een heiligenkalender. Veel gegevens zijn geleverd door de vaders van I.M. Pantokrátoros, aldus Agioritikovima. De bedoeling is om deze app ook voor niet-Griekstalige pelgrims uit te brengen.

Maar ook Engels brengt uitkomst. De zoek term Mount Athos levert uiteindelijk ongeveer dezelfde apps, zij het in een andere volgorde.

Anders is het met de iPad. De term Αγιον Ορος levert in de App Store niets op en 'Mount Athos' alleen bovengenoemde Vatopedíou-app en ééntje over de nieuwe Heilige Paísios. Wat mij betreft staat Android voorlopig voor op Apple.


Zie voor het digitale Athostijdperk, maar daarvoor niet alleen, ook deze prachtige site over askese: The Ascetic Experience