Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

vrijdag 14 augustus 2015

497 - AGIOU PAVLOU: HERNIEUWDE KENNISMAKING

Afgelopen maandag, 10 augustus/28 juli vierden de monniken in het Heilig klooster Agíou Paúlou/Pávlou het feest van hun kloosterstichter de Heilige Paulus/Pávlos Xiropotaminós. Een paar weken eerder werd ik 's avonds rond zeven uur gastvrij onthaald toen ik onaangekondigd aankwam. Dat was na een wandeling in de brandende zon vanaf I.S. Agías Annis, via I.S. Néa Skíti. Ik was hier al een paar jaar niet meer geweest en ik was blij met het vriendelijke onthaal.

Want, hoewel het zweet in straaltjes uit mijn hemd drupte, loodste vader G. mij snel de trápeza binnen waar de maaltijd tien minuten eerder was begonnen. Na de maaltijd, een bord rijst met een auberginehussel, en de verering van de Heilige Relieken (Grieks: Ιερά Λείψανα/Jerá Liépsana) vond vader G na even zoeken, een leeg bed voor mij. Het stond in de kamer waar reeds vier jongelieden uit Macedonië, of, zoals de Grieken zeggen, 'Skopje' huisden. Toen pas kon ik een droog hemd aantrekken.

Op het oplopende terrein tussen het klooster en de zee wordt nog steeds druk gewerkt. Het begint langzaam maar zeker een duidelijkere vorm te krijgen, maar de klim naar boven blijft stevig, kan met een rugzak op je rug wel een half uur duren. 

Restauratiewerkzaamheden vinden plaats aan de grote toren aan zee. 

En ook in het klooster zelf wordt verbouwd en uitgebreid (onder).
Nieuw voor mij was de busdienst die het klooster in het leven heeft geroepen om het de pelgrims gemakkelijker te maken.