Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

donderdag 27 april 2017

616 - MAANDAG VAN PASCHA/ΠΑΣΧΑ, KARIES, LITANIA VAN DE IKOON AXION ESTIN DEEL 2/3

De hele Grote Week tot en met Paaszondag was het weer prima geweest. Zowel overdag als 's nachts was de hemel kraakhelder, zodat de zon en de maan en veel sterren te zien waren. En het geluid van de stilte (en de vogels) te horen. Maar maandagochtend, de dag van de litanieën, zowel in 'mijn' I.M. Stavronikíta als in Kariés, was het plotseling zwaar bewolkt, boven de zee en boven de Berg. Je hoorde ook al meer wind. Onze kaarsen waaiden in de vroege ochtend regelmatig uit, maar gelukkig bleef het droog.


Voordat we naar Kariés vertrokken voor de litanie met de Axion Estin-ikoon zei vader F. dat het net deze dag mogelijk zou gaan regenen. Boven Kariés in de bergen hingen de wolken lager, maar in de loop van de ochtend brak gelukkig de zon toch nog door. Ik zou met mijn paréa de processie volgen tot I.M. Koutloumousíou, en daarna bij het konáki van I.M. Stavronikíta de stoet weer opwachten, zo'n twee en een half uur later. 

Tegen elven vertrok de litanía uit de Protátonkerk richting I.M. Koutloumousíou, via het konáki van I.M. Ivíron en dat van I.M. Pantokrátoros. Daar stopte de grote stoet pelgrims die de ikoon begeleidde telkens voor een begroeting van de ikoon. Voor de pelgrims was er eten en drinken tijdens dergelijke stops. Hieronder volgen foto's uit dit begin van de litanía:


 


Bij I.M. Koutloumousíou werd de ikoon opgewacht door onder meer de hegoúmenos van I.M. Esfigménou, Bartholoméos. Voor de meelopende pelgrims stond spijs en drank klaar:Bron: Amen.gr