Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

donderdag 21 september 2017

633 - ACTUEEL: GRIEKSE MINISTER-PRESIDENT TSIPRAS BEZOEKT DE AGION OROS

Volgens Romfea.gr heeft de Griekse minister-president Aléxis Tsípras vandaag een brief gestuurd naar de kloostergemeenschap van de Heilige Berg Athos, dat wil zeggen naar het Dagelijks Bestuur, de Ierá Epistasía, omdat hij de Agion Oros wil bezoeken. De Ierá Epistasía zette vervolgens de procedure in gang om de details van het bezoek te regelen. Zijn bezoek zal anderhalve dag duren.

Tegelijkertijd meldt de correspondent dat ook de Oecumenisch Patriarch Bartholoméos de Agion Oros een bezoek zal brengen. I.M. Pantokrátoros heeft hem uitgenodigd vanwege de opening van de nieuwe kloostervleugel, die dit jaar is voltooid. Of beide leiders tegelijkertijd op Athos zullen zijn en elkaar zullen ontmoeten is nog niet duidelijk.

Het is wel opvallend dat Tsípras, (niet-gelovig) leider van de linkse partij Sýriza, een bezoek aan Athos brengt, en dat zelfs voor de tweede keer! In 2014 ging hij voor de eerste keer (zie hier) en dat was al bijzonder (foto). Het was toen voor het eerst in bijna twintig jaar dat de Athosmonniken de leider van een linkse partij ontvingen. In 1995 was de communistenleider Chariláos Florákis de laatste.

PS
Laatste bericht op maandag 25 september 2017 van Romfea meldt dat Tsípras toch niet gaat.