Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zaterdag 2 september 2017

CYP 04 - KLOOSTERS EN KERKEN ALS NOORD-CYPRISCH CULTUREEL ERFGOED, DEEL 4B/ : CHRISTOS ANTIFONITIS

Antifonitís is, zoals gezegd een prachtig kerkje, dat na 1974 werd geplunderd. Delen van muurschilderingen zijn verdwenen, natuurlijk ook de ikonen, en de ikonostase staat er niet meer. De zwarte kunsthandel voer (en vaart?) er wel bij.

Over de beschadigingen aan de muurschilderingen valt, behalve over het ernstig plunderen, nog wel
iets te zeggen: er is helaas ook graffiti in overvloed. In (!) diverse muurschilderingen staan Griekse teksten en jaartallen, allemaal van vóór 1974.Behalve met bovengenoemde plunderingen kwam Antifonitís in Nederland reeds in 1995 in het nieuws, doordat een oud echtpaar vier grote ikonen uit de ikonostase te koop aanbood. Dit was het begin van een slepend verhaal dat uiteindelijk in 2013 werd beëindigd. De juridische strijd werd uiteindelijk beslist doordat het Nederlandse parlement in 2007 de Haagse Conventie uit 1954 (Het Verdrag tot bescherming van culturele goederen...) ratificeerde. De Cyprisch-orthodoxe Kerk kreeg de ikonen terug.

Het gaat om ikonen van de Heilige Apostelen Marcus (boven), Petrus, Paulus en Johannes. De erven van de eigenaren kregen een schadevergoeding en de ikonen gingen naar het museum in Nicosia (Lefkósia).


Het kerkje staat er nu weer 'prachtig' bij. Ik kan er uren rondkijken, ondanks de beschadigingen. In de NRC stond in 1997 een bijzonder verhaal onder de titel: De hele geitenstal leeggeroofd: op een geitenstal lijkt het gelukkig niet meer. 


Maar, zoals gezegd, de schade blijft, de sporen van de plunderingen zijn onuitwisbaar: 


Voor degenen die meer willen zien zien en lezen geef ik na onderstaande bewegende beelden enige verwijzingen in de vorm van links.Cypriotische kerk eist van Rotterdammers ikonen op, in: de Volkskrant 10 januari 1997
Bezit oude schilderingen voor rechtbank betwist, in: de Volkskrant 11 januari 1997
Cyprus wil ikonen terug van echtpaar uit Rotterdam, in: NRC 28 oktober 1998
Consul lyrisch: oude kunst uit Cyprus is terug, in: de Volkskrant 21 oktober 1997
Cyprioten eisen vier geroofde ikonen terug, in: Trouw, 21 mei 2008
Gestolen ikonen terug naar Cyprus, in: de Volkskrant 19 september 2013