Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zaterdag 9 februari 2019

699 - AGION OROS ACTUEEL: ORTHODOXIE IN OEKRAINE

De ontwikkelingen in Oekraïne raken ook de Agion Oros. Direct na het besluit van Oecumenisch Patriarch Bartholoméos, genomen tegen de wil van de Patriarch Kiríl van Moskou, werd daarover al gespeculeerd. Dit werd nog duidelijker door allerlei verklaringen over het wel of niet mogen brengen van een bezoek aan de Heilige Berg door pelgrims van het Patriarchaat van Moskou en of er een Athosdelegatie bij de intronisatie van Metropoliet Epifánios van Oekraïne aanwezig zou zijn.

Met name Russisch-orthodoxe media probeerden ook aan te geven dat de monniken (zeer) verdeeld zouden zijn. Dat schilder-monnik Lukas de tomos schreef werd dan ook negatief benadrukt. En zo is er meer. Via bijgevoegde links wordt het plaatje wel duidelijk.

Deze week, 28 februari 2019 kwam de Iera Kinótita bijeen om de ontwikkelingen in Oekraïne te bespreken. Daar kwam ook een gezamenlijke verklaring van vier kloosters, I.M. Megítis Lávras, Ivíron, Koutloumousíou en Esfigménou ter sprake. Deze kloosters hekelden de Russische inmenging op de Agion Oros. Zie ook Orthodox Christianity.

Traditioneel behoort de Agion Oros onder het Oecumenisch Patriarchaat .

Op vele fronten poogt men de ernstige gevolgen te dempen, zo ook in de Friends of  Mount Athos (FoMA), die een brief naar de 'vrienden' stuurde: