Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

dinsdag 26 februari 2019

703 - EERSTE KERK GEWIJD AAN DE HEILIGE PAISIOS OP DE AGION OROS (KAPSALA)

Vorig jaar bezocht ik met twee vrienden tijdens de paasweek een kerk in aanbouw. Ze bevindt zich in de I. Kellí Anástasi van Géronta Efthímios en zijn medebroeders. 

De kerk zal na voltooiing gewijd worden aan de Heilige Athosmonnik Géronta Paísios. De bouw is in 2016 begonnen.

 

Ik vond het bouwen van zo'n nieuwe kerk best wel bijzonder. Het gehele complex ziet er nieuw uit: het gastenverblijf oogt ook nieuw, en de kiosk. Het duidt op een bloeiende gemeenschap rondt de oude kellí van Géronta Efthímios. 

Vader Efthímios krijgt veel pelgrims op bezoek voor een spiritueel gesprek. Vaak is het (te) druk, en staan en zitten de mannen in het archontaríki te wachten.  Op een bordje staat dan ook dat hij alleen beschikbaar is op maandag, donderdag en zaterdag.Een paar maanden geleden werden de werkzaamheden aan de kerk afgerond en afgelopen zondag wijdde de Metropoliet van Xánthi, Panteleímon, de kerk in. 
De Ierá Kellí Anástasi valt onder I.M. Stavronikíta, en daarom was ook de hegoúmenos van het klooster, Géronta Tichon, aanwezig. De Heilige Paísios verbleef vroeger in deze streek en de geestelijk vader van priestermonnik Efthímios was Géronta Izaak (+1998), die zelf een spiritueel kind van de Heilige Paísios was.

Voor meer foto's druk hier
Bron: www.xanthinews.gr.

PS: 2018, Vima Orthodoxias