Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

woensdag 23 februari 2011

9 - THEOFÁNIS DE KRETENZER (Boek) 1

In de jaren dertig en veertig van de zestiende eeuw maakte mijn favoriete ikoonschilder Theofánis de Kretenzer op de Agion Oros prachtige ikonen en muurschilderingen. Hij begon zijn bekende werk echter in de jaren twintig in het Heilige Metéoraklooster Agios Nikólaos Anapafsás. Dit boek over Theofánis is niet in het Nederlands geschreven, maar toch wil ik het met plezier onder de aandacht brengen.

Het boek bevat vele foto's van de muurschilderingen in het katholikon van het klooster en een begeleidende tekst in het Grieks en het Engels. In de tekst boven de kerkdeur staat de naam van Theofánis (rechter benedenhoek)

Ter illustratie laat ik hieronder een paar afbeeldingen zien. Het boek is in 2010 uitgegeven door   uitgeverij Stamoulis in Athene.










 


De Ontslaping van de Heilige Efraím de Syriër
  








                                               

                                                                                          
      






Op de muurschildering van links naar rechts: de Heilige Aléxios, de man Gods, de Heilige Pachómios en een engel van de Heer, en de Heilige Eufrósinos de kok.


zaterdag 5 februari 2011

8 - BRAND IN ATHOSKLOOSTER AGÍOU PANTELEÍMONOS

Vuur blijf gevaarlijk voor de Athoskloosters. Zaterdagmiddag, rond half vier, zo meldt Romfea.gr, is er brand uitgebroken in het klooster Agíou Panteleímonos (Rossiko). Volgens de authoriteiten liepen de monniken noch het katholikon gevaar. Inmiddels is het vuur onder controle.
Het vuur begon in de oostelijke vleugel met de cellen van de monniken (kelliá) en verwoestte het dak totaal. Ook de gastenkamer (αρχονταρίκι/archonda-ríki) raakte in brand. Zes brandweerwagens en 12 brandweermannen bestreden de brand. De ferryboot Agía Ánna voerde twee brandweerwagens van de kloosters Símonos Pétras en Xiropotámou over zee aan, ter versterking van de brandweer uit Kariés.                     
                                           De exclusieve foto's die ik laat zien zijn van Keliotes: Αγιορείτικες Μνήμες  

donderdag 3 februari 2011

7 - WAAROM EEN CHINESE BOEDDHIST EEN ORTHODOXE ATHOSMONNIK WERD

Toen ik een paar jaar geleden het Heilig Klooster Megísti Lávra bezocht, wees men mij op een monnik van Chinese afkomst. De gelegenheid voor een gesprek deed zich helaas niet voor, maar onlangs las ik een interessant gesprek dat Vader Lívios had met een Chinese orthodoxe monnik in het Símonos Pétrasklooster. Dat artikel herinnerde mij aan de monnik die ik destijds zag en ik vind het de moeite waard het verhaal van Vader Lívios hier te publiceren. Hij schrijft:

Vader Lívios heeft mij gevraagd zijn verhaal te verwijderen. Ik kom hier nog  op terug.