Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

vrijdag 1 april 2011

20 - GRIEKSE MONNIKEN PROTESTEREN TEGEN BELASTING VAN HUN INKOMEN

Onder bovenstaande kop maakte de Vlaamse krant De Morgen vandaag als enige Nederlandstalig krant melding van de plannen van de Griekse regering. Zie ook mijn blog van 31 maart, nr 19. De krant maakt gebruik van de Griekse Kathimeriní:

Twintig welvarende kloosters van het Griekse schiereiland Athos (noordoosten) hebben in een brief aan de Griekse premier Giorgos Papandreou geprotesteerd tegen de recente fiscale hervorming die hun inkomens belast. Dat schrijft de Griekse krant Kathimerini.

De monniken betreuren in de brief "het grote gebrek aan respect tegenover de berg Athos, met een gemeenschap die er al meer dan duizend jaar woont". De monniken van Athos protesteren meer bepaald tegen een wet uit 2010, die een belasting van 20 procent oplegt voor vastgoedinkomsten die de kloosters halen uit eigendommen, appartementen en winkels die ze bezitten in verschillende regio's van Griekenland.

De monniken verdedigen hun vrijstelling van belasting doordat de inkomsten die ze uit het vastgoed halen gebruikt worden voor het onderhoud van de kloosters, die jaarlijks door duizenden mannelijke (vrouwen worden niet toegelaten op Athos) pelgrims van over de hele wereld bezocht worden. Athos is een van de drie schiereilanden van het Noord-Griekse Chalkidiki, ten zuidoosten van Thessaloniki en op zowat 600 kilometer afstand van Athene.