Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

dinsdag 28 juni 2011

38 - NEDERLANDERS OP AGION OROS (ATHOS): EEN TUIN VOOR KOUTLOUMOUSÍOU

Een groep van twaalf studenten van de Academie van Bouwkunst van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten kreeg dit jaar, heel bijzonder, zeker voor niet-orthodoxen, de opdracht een nieuwe botanische tuin te ontwerpen voor I.M. Koutloumousiou (Κουτλουμουσίου). De monniken hadden vroeger een beroemde hortus botanicus waar zij exclusieve, vooral geneeskrachtige planten kweekten. De hortus botanicus is in zijn geheel verloren gegaan, maar er bestaan nog gegevens zoals lijsten met planten en locatietekeningen.

De studenten kregen individueel de opdracht om een nieuwe  botanische tuin te ontwerpen, waarbij het begrip tuin breed en metaforisch mocht worden opgevat. Uitgangspunt voor het ontwerp was dat het kracht en uitstraling moet hebben in de wijdere omgeving en in meerdere opzichten - sociaal, ruimtelijk en ook qua imago - betekenis genereert. De studenten werd gevraagd om zowel een schetsontwerp als een maquette te maken.

Het plan voor de hortus is nu in boekvorm verschenen bij de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam, maar het is nog niet duidelijk of het boek ook in de verkoop komt.

Mijn vriend R.B. (Thomas) is de drijvende (Nederlandse) kracht achter dit project. Afgelopen weekend presenteerde hij met de (mannelijke) studenten het boek in I.M. Koutloumousíou. Met de zegen van de abt en na het examen van de studenten kunnen de plannen verder worden uitgewerkt.   
  


Bron: Academie voor Bouwkunst. Zie ook de update d.d 4 juli.