Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zaterdag 3 september 2011

54 - AGION OROS/ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ (ATHOS) IN TEKENINGEN (1/4)

Nederlanders brengen niet in groten getale een bezoek aan de Heilige Berg Athos. Over dat bezoek schrijven doet een enkeling. En heel zelden maakt iemand (sfeervolle) tekeningen. Tot dat laatste groepje behoort Maarten Ruijters uit Den Haag.

Hij is van beroep architect, maar in zijn vrije tijd een fervent tekenaar. Zijn grote passie is reizen, bij voorkeur naar Zuid-oost Azie. Op deze reizen gaat, behalve een camera, altijd het schetsboek mee.

De afgelopen 30 jaar heeft Ruijters zijn impressies vastgelegd in enkele honderden potloodtekeningen en aquarellen. In 1975 bezocht hij ook de Heilige Berg Athos. Hij gaf mij toestemming zijn tekeningen in mijn blog te publiceren. De tekening van I.M. Stavronikíta, mijn, en naar blijkt ook zijn favoriete klooster, trok als eerste mijn aandacht. Vervolgens bleken er nog vijftien tekeningen te zijn.
Maarten Ruijters geeft regelmatig lezingen over de architectuur en cultuur van niet westerse landen.                                                                 I.M.Stavronikíta