Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zondag 13 november 2011

76 - I.M. KOUTLOUMOUSIOU: DE DOOP VAN EEN ZWEED (2/2)


                                Zalving

               
Nieuwe naam: Φίλιππος/Fílippos
      Peetvader Thomas hangt Fílippos het doopkruis ('cadeau') om.

Afknippen van haarlok

Sneeuw op de Agion Oros
Een klein doopfeest vond plaats bij de kloostervisser van I.M. Koutloumousíou aan de arsanás:

De doop werd gevierd met een speciale Goddelijke Liturgie in de kloosterkerk, waarbij Fílippos voor de eerste keer de Heilige communie mocht ontvangen.
Orthodox worden is voor een westerling niet evident. Wie over dat proces meer wil lezen, kan ik, als kennismaking, beslist het boek van Peter France Patmos. Een heilig eiland aanraden. 
Peter France, maker van religieuze televisieprogramma's voor de BBC, kwam in de jaren tachtig van de vorige eeuw met zijn vrouw op het Griekse eilandje Patmos terecht en raakte eraan verknocht.

Patmos is vooral bekend door het visioen van Ioannis over het einde der tijden. Het is dan ook één van de heiligste plaatsen van het christendom. Vanuit zijn jarenlange televisie-ervaring had France over de spirituele kant van Patmos de nodige twijfels. Maar het kan verkeren. Hoe meer hij zich verdiepte in de geestelijke, historische en moderne achtergrond van Patmos, hoe meer zijn levenshouding veranderde.

In dit boek, dat begint met France's doop en toetreding tot de Griekse orthodoxie (!), vertelt hij op prettige, leesbare wijze over zijn belevenissen en het (dagelijkse) leven op het eiland. En over zijn veranderde inzichten. Tegelijkertijd verschaft hij de lezer veel informatie over het heden en verleden van Patmos, over de cultuur en over het Grieks-orthodoxe christendom. De theoretische en levensbeschouwelijke passages zijn daarbij misschien wat moeilijker leesbaar, maar ze zijn wel informatrief en helder. (ISBN 97890 45009063, pp 207)