Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

vrijdag 10 oktober 2014

396 - HEILIGE VASILIOS DE GROTE VAN KESARIA/Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΣ (ca. 329-379)

Vorige week kon ik tot mijn grote vreugde een kort bezoek brengen aan Kappadokia, Turkije, en met name aan de vallei bij Göreme. In dit tegenwoordige Openlucht Museum bevinden zich een in de rotsen uitgehouwen kloostercomplex en een tiental rotskerkjes uit de tiende tot de dertiende eeuw. 

In de kerkjes zijn muurschilderingen in nog prachtige kleuren te zien. Sinds twee jaar, zo vertelde de gids, is het verboden om in de kerkjes te fotograferen. Teveel toeristen negeerden, helaas, het flitsverbod, dat de kwetsbare muurschilderingen moest beschermen. 


De Heilige Vasilios de Grote, één van de Kerkvaders (ca. 329-379), was bisschop van Kaisareia, Kappadokia (Grieks: Καισάρεια, Καππαδοκία), tegenwoordig in Turkije Kayseri, Nevsehir. In Nederland spreekt men meestal over de Heilige Basilius de Grote, bisschop van Caesarea, Cappadocië. 

In de vallei bij Göreme, zo'n 70 kilometer ten westen van Kayseri, bevindt zich ook een kapel voor mijn grote heilige, de Aziz Basil Sapeli. Naast de afbeeldingen van heiligen zijn er ook geometrische patronen en bloemenmotieven. Sommige onderzoekers menen daarom dat de kapel teruggaat tot de tijd van het Ikonoklasme (726-843).

                                                                                                        Heilige Dimítrios                                                


Het aantal toeristen dat dit werelderfgoed (UNESCO, 1984) trekt lijkt alleen maar toe te nemen. Met name vielen mij de grote aantallen Japanners op die dit christelijke erfgoed bezoeken.Nu is zelfs het aantal verblijfsminuten en het aantal personen per keer beperkt, respectievelijk tot drie minuten en maximaal twintig personen tegelijk.

De grote aantallen bezoekers uit de hele wereld zorgen soms voor opmerkelijke taferelen. Ik stond in een klein rotskerkje in een kakafonie van talen die elkaar trachtten te overstemmen. Plotseling werd het lawaai, tot mijn genoegen, de bewaker te veel. Luid riep hij 'silence'. Verbaasd keek men om. Hij vertelde me later dat de mensen zich niet de tijd gunnen geconcentreerd, in rust en stilte, naar al dat moois te kijken. 'Ze rennen in en uit, maken foto's, maar kijken niet. Ik begrijp dat niet'

Foto's Vasílis, Cappadociaonline

Zie ook: 395 - AZIZ BASIL SAPELI (GOREME, KAPPADOKIE): KAPEL VAN DE HEILIGE VASILIOS DE GROTE