Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zaterdag 11 oktober 2014

397 - JOURNEY TO MOUNT ATHOS (BOEK)

Tijdens mijn bezoek aan Kappadokië heb ik het mooi geschreven boek van vader Spyridon, Journey to Mount Athos, gelezen. Ik vind het een innemend en plezierig boek. Het leest als een dagboek, waarin de auteur zijn ervaringen van een reis naar de Heilige Berg beschrijft, zonder dat het tot een vervelende opsomming leidt.

Vader Spyridon is een Engelse priester, ooit Anglicaans, nu Orthodox, die in augustus 2013 een al jaren gekoesterde wens in vervulling ziet gaan. Hij had een dringende vraag en hij hoopte op Athos een wijze monnik te vinden die hem kon helpen bij het zoeken naar een antwoord.

Vader Spyridon beschrijft de zoektocht die zijn leven zou veranderen in heldere taal en met een scherp oog voor wat er om hem heen gebeurt. Hij schrijft niet alleen over zijn twijfels en spanningen bij het organiseren van zijn reis en zijn verblijf in de kloosters, maar ook over zijn gebrek aan kennis over Athos, over zijn communicatieproblemen (in eerste instantie), doordat hij geen Grieks spreekt of leest, en over de indruk makende antwoorden die monniken hem geven op zijn vragen.

Het is een ervaringsboek geworden uit onze recente tijd. Actueel, spiritueel en herkenbaar voor de Athospelgrim.

Father Spyridon Bailey, Journey to Mount Athos, 2014, pp 192. ISBN13 9781784071981

Zijn, obligate, foto's zijn te vinden op YouTube: Mount Athos Father Spyridon