Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

woensdag 22 oktober 2014

400 - AGION OROS: DE ZOMER IS VOORBIJ

Persoonlijk zou ik graag de Heilige Berg eens in het najaar of de winter bezoeken. Voorlopig houden echter twee factoren mij tegen: de dagen hebben een paar uur minder daglicht en het weer, met name de wind, is onzeker. Dit laatste blijkt weer eens vandaag.

Monnik Theológos (I.M. Megístis Lávras) heeft, zoals ik eerder dit jaar al meldde, een weerstation op zuidoost Athos.  Onder de kop 'Extra bericht vanwege verslechtering van het weer op de Agion Oros' meldt hij, dat de verwachting bewolkt is met regen en onweer. In het westen, zuiden en oosten is de zuidenwind krachtig tot zeer krachtig (kracht 7-9 Bft). En die wind heeft gevolgen voor de scheepvaart.


Een speciale waarschuwing wordt gegeven voor het reizen van en naar de Agion Oros. Vanwege de sterke wind wordt er waarschijnlijk geen geregelde dienstregeling uitgevoerd als gevolg van het verbod op afvaart. Pelgrims kunnen zich het beste eerst tot de haven- en zeeauthoriteiten melden:

Deze waarschuwing geldt voor de komende drie dagen. Evenals de weersverwachting. De temperaturen schommelen tussen 21 en 16 graden, later dalend naar 17 tot 11 graden. Op de Athostop daalt de temperatuur 's nachts tot 5 graden en is sneeuwval mogelijk. De wind blijft krachtig.