Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

maandag 18 oktober 2010

6 - GEÏLLUSTREERDE MANUSCRIPTEN VAN HET HEILIGE KLOOSTER STAVRONIKÍTA

Een van de bijzonder mooi en fraai uitgeven boeken die ik deze zomer op de Heilige Berg in handen kreeg, was de uitgave van de geïllustreerde handschriften van het Heilige
Klooster Stavronikíta. De publicatie bestaat uit twee delen en ze bevat alle overgeleverde manuscripten uit de bibliotheek van het klooster. Priester-monnik Vader Filímon was er terecht trots op.

Het idee voor deze uitgave is afkomstig van Archimandriet Vader Tichon, abt van Stavronikíta, en twee Griekse wetenschappers die beiden inmiddels overleden zijn. Ze wilden de wetenschappelijke wereld en het publiek de unieke handschriften laten zien die dateren van de tiende eeuw, toen het klooster werd gesticht, tot de zeventiende eeuw.

Het eerste (175 pp) biedt de inleidende en kunsthistorische teksten, in het tweede (349 pp) staan de afbeeldingen, in chronologische volgorde. Er zijn 34  geïllustreerde handschriften van grote wetenschappelijke en artistieke waarde in kleur afgedrukt. Verder gaat het om zo'n 450 miniaturen. Het is de eerste keer dat de verluchte handschriften van het klooster integraal worden gepresenteerd. Een klein deel van de collectie werd wel al eerder gepubliceerd
in de reeks van geïllustreerde manuscripten van de Agion Oros.


De beide boekdelen (31x24 cm) wegen samen bijna vier kilo en bevatten een schat aan informatie. Ze zijn, zoals gezegd, prachtig verzorgd uitgegeven.

Blogvriend Kelliotes schreef vorig jaar in zijn blog nr 562 reeds over de presentatie van dit bijzondere boekwerk in de boekwinkel van de Agioritikí Estía.

Ιερά Μονή Σταυρονικήτα, Εικονογραφημένα χειρόγραφα, Άγιον Όρος 2007/2008.